Buljarica

Crnogorsko Društvo Ekologa podnijelo prijavu inspekcijama

"Buljarica trebalo da bude eko-turistička destinacija, mudro upravljati resursima"

Radi započetih radova produbljivanja kanala u Buljaričkom polju, Crnogorsko Društvo Ekologa je podnijelo 15. oktobra prijavu Upravi za inspekcijeske poslove i Komunalnoj inspekciji Opštine Budva jer, tvrde, po dosadašnjim saznanjima, nije urađen projekat regulacije površinskih voda, bez kojeg je obavljanje radova nepropisno - u odsustvu jasnih smjernica i mjera ublažavanja uticaja na životnu sredinu.

Iz Društva ekologa upozoravaju da nepravilno produbljivanje kanala može negativno da utiče na vodni režim ovog lokaliteta, pa time i na  prisutni biljni i životinjski svijet.

"Za izvođenje ovakvih radova potrebna je projektna dokumentacija i saglasnosti od strane nadležnih ustanova za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama. Pomenutim saglasnostima odobravaju se metode izvođenja radova, koje podrazumijevaju način otvaranja zatrpanih kanala, način odlaganja sedimenta, vrijeme izvođenja i dužinu trajanja radova. Sve navedene procese treba definisati shodno zahtjevima prirodne ravnoteže (režim voda, stabilnost zemljišta, potrebe živog svijeta)", naveli su Ekolozi.

Naglašavju da najveću vrijednost Buljarici daju upravo vode: prisutni izvori, potoci, kanali, lokve i estuar.

"Ovi vodeni ekositemi, zajedno sa šumom i morskim ekosistemima, Buljaricu čine jednom od nekoliko preostalih močvara i laguna na obali Jadrana. Veliki procenat slatkovodnih staništa na crnogorskom primorju izgubljen je lošom urbanizacijom.  Zbog toga sistem povezanih vodnih tijela Buljarice treba da bude simbol ne samo Buljarice nego i šireg prostora. Ovo su razlozi zbog kojih je važno na prihvatljiv način obnoviti zatrpane kanale", oručuju iz Društva ekologa.

Napominju da bi Buljarica trebalo da bude eko-turistička destinacija, koja zbog svojih prirodnih karakteristika ima jedinstvenu turističku vrijednost. Njeni ključni resursi  su njene vode, poljoprivredno zemljište i šume.

"Resursima Buljarice moralo bi da se upravlja mudro, da bi njen poseban i bogat biodiverzitet, kao i ostale ekosistemske vrijednosti, bile sačuvane. Najveću dobit od takvog upravljanja imalo bi lokalno stanovništvo, ali i cijela Crna Gora", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.