Na zahtjev SAD Asad na slobodi, nema izručenja Crnoj Gori?
Džozef Asad

Na zahtjev SAD Asad na slobodi, nema izručenja Crnoj Gori?

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) neće Crnoj Gori izručiti američkog državljanina Džozefa Asada, kojeg Crna Gora potražuje zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju terorističkog napada oktobra 2016. godine, saznaju “Vijesti”.

Bivši operativac američke bezbjednosne agencije (CIA) u septembru je uhapšen na aerodromu u Abu Dabiju po potjernici Crne Gore, ali je nedavno pušten na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država (SAD), tvrdi izvor "Vijesti" upoznat sa postupkom u Emiratima.

Iz Vlade i Ambasade UAE u Podgorici nijesu odgovarali na pitanja "Vijesti" o hapšenju Asada i njegovom potencijalnom izručenju.

Na pitanja "Vijesti" o puštanju Asada juče nijesu odgovorali ni iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), koje vodi postupak protiv optuženih za takozvani državni udar, ali ni iz Ministarstva pravde, preko kojeg je navodno formalno traženo izručenje.

Iz Vlade SAD ranije su saopštili da u skladu sa svojom politikom o tom pitanju, ne komentarišu zahtjeve za izručenje.

Izvor "Vijesti", međutim, tvrdi da je upravo SAD tražila od nadležnih u UAE da se Asad pusti na slobodu i ne izruči Crnoj Gori.

"On je učestvovao u bitnim operacijama za SAD dok je bio u CIA. Njegova privatna frima i danas učestvuje u vojnim i bezbjednosnim operacijama na nekim svjetskim žarištima", kazao je.

Sagovornik "Vijesti" rekao je da su crnogorski istražni organi uvjereni da će im Asad jednom biti dostupan radi ispitivanja, jer mu je zbog Interpolove potjernice onemogućen rad i boravak u Evropi, gdje mu "ne bi pomogle intervencije SAD".

Crnogorski istražni organi raspisali su ranije crvenu potjernicu za Asadom zbog sumnje da je bio član kriminalne organizacije koja je oktobra 2016. godine navodno organizovala pokušaj državnog udara.

Asad je direktor bezbjednosne agencije Peregrine Consultants iz Abu Dabija, čiji je suvlasnik njegova supruga Mišel, bivša agentica CIA.

U optužnici protiv 14 osoba, tvrdi se da je Asad u ime Demokratskog fronta (DF) tražio pomoć od američke privatne bezbjednosne agencije za kontraobavještajni nadzor i izvlačenje ljudstva nakon terorističkog napada u vrijeme izbora.

To je djelimično na suđenju potvrdio i Brajan Skot, šef te agencije.

Asad, međutim, još nije optužen za pokušaj terorizma.

On je ranije pozvao Sjedinjene Američke Države da odbiju zahtjev Crne Gore za njegovim izručenjem.

Asad navodi da je u Crnoj Gori boravio da bi lično bezbjednosno savjetovao zapadnog političkog konsultanta Arona Šaviva, koji je 2016. radio kampanju za Demokratski front i istakao da je "prava zavjera upravo tvrdnja tužilaštva da se radi o zavjeri".

Optužnicom za pokušaj terorizma obuhvaćena su i dva čelnika DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.