Dvije sedmice od nestanka novinara Kašogija: Slučaj i dalje pod velom tajni
Foto: AA

Nestao nakon ulaska novinara u saudijski konzulat u Istanbulu

Dvije sedmice od nestanka novinara Kašogija: Slučaj i dalje pod velom tajni

Nestanak saudijskog novinara Džamala Kašogija jedna je od glavnih tema na međunarodnoj političkoj i medijskoj sceni, a veo tajni nad cijelim slučajem stoji već 14 dana koliko je prošlo od ulaska novinara u saudijski konzulat u Istanbulu.

 Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list "Al Watan," koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Kompleks konzulata u Istanbulu već 14 dana je pod prismotrom turske policije i novinara, a oči svjetske javnosti ponajviše su uperene u izjave turskih, saudijskih i američkih zvaničnika.

Američki predsjednik Donald Tramp je dan nakon Kašogijevog nestanka izrazio zabrinutost, a potom je kazao da je o tom slučaju razgovarao s visokim zvaničnikom iz Rijada i poručio da će Bijela kuća do kraja pratiti situaciju.

Tramp je o nestanku novinara razgovarao i s njegovom vjerenicom i pozvao je u Bijelu kuću, a otkrio je da američke institucije o tom pitanju sarađuju s turskim institucijama.

Američki predsjednik je telefonom razgovarao i sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom, a nakon razgovora je kazao da je kralj kategorički kazao da posjeduje bilo kakve informacije o Kašogijevoj sudbini.

Ističući da ne zanemaruje medijske izvještaje o navodnom brutalnom ubistvu novinara, Tramp je u Rijad poslao američkog državnog sekretara Majka Pompea.

2018101623290141238152690Web

Foto:AA

Slučaj pomno prati i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji je takođe o tome razgovarao s kraljem Salmanom.

Erdogan je naglasio važnost zajedničke tursko-saudijske istrage kako bi se otkrili i svijetu obznanili svi detalji o Kašogijevom nestanku.

Prvu vijest o nestanku Kašogija javnosti je saopštila njegova vjerenica Hatice Džengiz koja i dalje čeka pred saudijskim konzulatom u Istanbulu.

Ona je tu informaciju prvo dala predsjedniku Udruženja tursko-arapskih medija (TAM) Turanu Kislakciju i zvaničniku turske vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Jasinu Aktaju.

"Istina je da je Džamal ušao u tu zgradu i da nema nikakvih dokaza da je iz nje izašao", kazala je Džengiz u kolumni za list "The Washington Post".

Ona je pozvala američkog predsjednika Trampa i njegovu suprugu Melaniju Tramp da pomognu u rasvjetljavanju slučaja.

Pozvala je i lidere Saudijske Arabije, odnosno kralja Salmana i njegovog sina i prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, da se pozabave tim slučajem i objave snimke sigurnosnih kamera iz konzulata.

"Izjave koje dolaze iz Saudijske Arabije su mi manjkave i neuvjerljive. U toj zemlji je protiv mene pokrenuta ozbiljna kampanja. Vode je provladini mediji i trolovi. To je naravno tužno i te refleksne reakcije same po sebi nameću sumnju na taj slučaj", kazala je vjerenica novinara u intervjuu za Anadoliju.

Nadzorne kamere su snimile ulazak Kašogija u konzulat, ali nema tragova da je iz njega izašao.

U tom periodu u konzulat je ušlo ukupno 15 saudijskih državljana i zvaničnika koji su u dva odvojena leta prethodno stigli u grad na Bosforu.

Ta delegacija je potom napustila konzulat i vratila se u Saudijsku Arabiju, o čemu svjedoče i snimci sa aerodroma "Ataturk".

Saudijski konzulat je dva dana kasnije, odnosno 4. oktobra, na Twitteru objavila saopštenje u kojem se navodi da je Kašogi nestao po izlasku iz konzulata.

Državno tužilaštvo u Istanbulu je 6. oktobra pokrenulo istragu o tom slučaju.

Turski i saudijski zvaničnici sačinili su zajedničku radnu grupu koja se prvo sastala u Direkciji za sigurnost u Istanbulu, a sinoć su devet sati proveli u kompleksu konzulata u kojem su sproveli uviđaj.

Novinari s terena su javili da je tokom noći specijalno komunalno vozilo ulazilo u konzularni kompleks radi uzimanja uzoraka tla iz dvorišta.

Danas je neimenovani izvor iz Ministarstva vanjskih poslova Turske saopštio da će radna grupa uviđaj sprovesti i u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.