Bivše korisnice naknada: Bliži se i zadnja destinacija - tužba u Strazburu
Ilustracija

Majke traže od od Đukanovića, Brajovića i Orava da ih prime

Bivše korisnice naknada: Bliži se i zadnja destinacija - tužba u Strazburu

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece zatražile su od predsjednika Crne Gore i Skupštine, Mila Đukanovića i Ivana Brajovića, kao i šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aiva Orava, da ih prime kako bi ih upoznali sa svojim problemima.

One su danas, tokom protesta, predale pismo Đukanoviću, Brajoviću i Oravu.

Predstavnica majki, Željka Savković, podsjetila je da su u junu uputile zahtjev Đukanoviću da ih primi kako bi razgovarali o problemu u kojem su se, kako je navela, majke našle ne svojom krivicom, ali da nijesu dobile odgovor.

Ona je čitajući pismo kazala je da skoro dvije godine majke pokušavaju mirnim protestima da skrenu pažnju na sebe.

''I jesu. Jer da nijesu ne bi sa njima razgovarali predstavnici EU, a ni delegacije ODHIR-a'', rekla je Savković.

Kako je rekla, danas se drugi put obraćaju sa molbom da zarad države Crne Gore organizuje sastanak sa majkama koje, kako je kazala, strpljivo čekaju da pravda zakuca na njihova vrata.

''Mislimo da ste se lično uvjerili da nam strpljenja i volje ne fali, ali ni odlučnosti da u ovoj borbi istrajemo do kraja'', poručile su majke u pismu Đukanoviću.

Savković je navela da se bliži i zadnja destinacija - tužba u Strazburu.

''A velika vjerovatnoća je da će Sud u Strazburu odlučiti u korist majki'', upozorila je Savković.

Koordinacioni odbor majki zatražio je od Brajovića da im omogući da prisustvuju prvom parlamentarnom zasjedanju i da iz skupštinske sale javnosti prenesu stavove po pitanju ukidanja zagarantovanog dozivotno stečenog prava.

''Smatramo da je Skupština ustanova iz koje se mora čuti glas majki koje skoro dvije godine protestvuju'', navele su majke u pismu Brajoviću.

Korisnice naknada obišle su i kancelarije Delegacije EU.

Savković je podsjetila da su se ranije uz pomoć direkotorce Centra za ženska prava Maje Raičević sastale sa delegacijom i upoznale ih sa svojim problemima.

''Nazalost majke su i dalje na ulici gdje pokušavaju da odbrane svoje poljuljano dostojanstvo jer se ova vlast na najgrublji način poigrala sa nama'', rekla je Savković.

Majke su poručile da su spremne da dosta trpe zarad mira u kući, tako i u državi.

''Ovaj put smo odlučile da ne ćutimo. Nama strpljenja ne fali i to dokazuju i naši protesti koji uključuju 11 dana štrajka glađu'', rekla je Savković.

Ona je poručila da majke neće dozvoliti nikome da im dostojanstvo poljulja.

Mina/Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.