Zbog globalnog zagrijavanja biće skuplje pivo, vino, kafa, čokolada...
Foto: Shutterstock

Zbog globalnog zagrijavanja biće skuplje pivo, vino, kafa, čokolada...

Globalno zagrijavanje bi moglo dovesti do toga da neke od životnih radosti poput kafe, čokolade, vina i piva postanu teže dostupne i skuplje, navode naučnici.

Sve duži periodi ekstremno toplog vremena, toplotnih talasa i suša mogli bi da u budućnosti nanesu veliku štetu proizvodnji ječma, ključnog sastojka piva. 

Međunarodni tim istraživača je ocijenio da bi gubici mogli da iznose i do 17 odsto prinosa. To bi značilo da će se prosječne cijene piva udvostručiti, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Nature Plants". U zemljama gdje je pivo već skupo, kao što je na primjer Irska, cijene bi mogle biti i utrostručene, prenosi Beta.

pivo

Foto: Shutterstock

Nalazi su objavljeni nedjelju dana nakon što su u izvještaju UN opisane posledice opasnog nivoa klimatskih promjena, uključujući sve veće nestašice hrane i vode, toplotne talase, povećanje nivoa mora i bolesti. 

Jedan od autora istraživanja, Stiv Dejvis, rekao je da je istraživanje o pivu urađeno dijelom da bi se na jasan način poslala poruka da klimatske promjene štetno utiču na najrazličitije aspekte svakodnevnog života. 

Nekoliko naučnika koji nisu učestvovali u istraživanju je navelo da je to dobar i efikasniji način da se izlože opasnosti globalnog zagrijevanja. 

Američki agrikulturni ekolog Dejvid Lobel navodi da nauka odavno zna da je ječam "među usjevima najosjetljiviji na toplotu", ali da istraživanje to povezuje s nečim do čega je ljudima zapravo stalo, cijenom piva, i da je zbog toga vrijedno. 

Stiv Dejvis je i sam ljubitelj IPA piva i jedan je od onih kojima je stalo. 

"Ovo istraživanje je stvoreno iz ljubavi i straha", rekao je on.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.