Ljekari VMA uklonili rijetku vrstu malignog tumora teškog preko 25kg
Foto: VMA

Beograd

Ljekari VMA uklonili rijetku vrstu malignog tumora teškog preko 25kg

Multidisciplinarni tim onkoloških klinika Vojnomedicinske akademije(VMA), na čelu sa prof. dr Bratislavom Trifunovićem, izveo je izuzetno komplikovan operativni zahvat uklanjanja veoma rijetke vrste malignog tumora.

Kako je navedeno u saopštenju, sarkom ogromnih dimenzija koji je zahvatio desnu polovinu tijela, grudnog koša i abdomena, operisan je kod jedne četrdesetsedmogodišnje pacijentkinje, koja je stabilno i dobro se oporavlja od operacije.

"Iako je pacijentkinja prethodno liječena u više medicinskih ustanova u zemlji i inostranstvu, od daljeg liječenja se odustalo zbog velikog operativnog rizika. Nakon brojnih konzilijuma i konsultacija sa porodicom, ljekari VMA odlučili su da pomognu pacijentkinji, jer je njen život bio ozbiljno ugrožen tumorom prečnika 80 centimetara i težine preko 25 kilograma", navodi se u saopštenju.

Da bi zahvat bio izveden, bilo je neophodno napraviti resekciju više rebara, torakalnog zida, pluća, dijafragme, desne polovine debelog crijeva, tankog crijeva, desnog bubrega, jetre i žučne kese, dodaje se.

"Operativni tim VMA bio je u sastavu: Bratislav Trifunović, Vojislava Nešković, Aleksandar Ristanović, Boško Milev, Boban Đorđević, Jovan Kršić, Branimir Nešković, Marijana Bugarčić, Jasmina Ivić, Marko Trifunović, Zoran Rujanovski i Ilija Dimitrijević, uz stalno prisustvo u sali vaskularnih hirurga Uroša Zoranovića i Momira Šarca", saopšteno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.