Irinej: Crna Gora je srpska Sparta, SPC mora biti stožer pravoslavlja
Irinej, foto:Novosti

Irinej: Crna Gora je srpska Sparta, SPC mora biti stožer pravoslavlja

Do sada sa odgovarajućeg mjesta i na odgovarajući način nije definisan položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, kazao je u intervjuu Večernjim novostima patrijarh SPCa Irinej.

 Upitan da prokomentariše oštre reakcije iz Crne Gore na njegovu izjavu o izuzetno teškom položaju srpskog naroda u Crnoj Gori Irinej naglašava da je za rješavanje problema potrebno se prvo s istim suočiti.

"Ukoliko je izjava koju pominjete pomogla da se otvoreno govori o problemima Srba - asimilaciji, diskriminaciji po različitim osnovama, brutalnom zatiranju i falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i vjerskog nasleđa - više sam nego zadovoljan. Pošto je Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, naša Sparta, kako se ranije govorilo, i SPC mora biti ono što jeste i što je oduvek tamo bila, pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer Pravoslavlja i Srpstva, Srpstva u smislu čuvanja, njegovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa", ocijenio je srpski Patrijarh.

Kazao je da se SPC ne zalaže za "zamrznuti" konflikt na Kosovu i Metohiji ali je i dodao da SPC nije "ni za priznavanje svršenog čina postignutog nepravdom, agresijom, nasiljem, zločinima".

Irinej je za današnje "Večernje novosti" ocijenio da po pitanju Kosova i Metohije, "ne treba ići na brza ili provizorna rješenja".

"Ne možemo i ne smijemo dati ono što je vjekovima naše, a što nikada u istoriji nije pripadalo albanskoj državi, bez obzira na to što je oteto i sada pod stranom okupacijom. To je jednodušni stav našeg Arhijerejskog sabora i velike većine naših vjernika", kazao je patrijarh.

Komentarišući odluku Vaseljenske patrijaršije da će početi proces priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, Irinej je rekao da je stav SPC da treba potpuno i neizostavno poštovati vjekovni crkveni poredak i svete kanone, što kako je naveo, "naša majka crkva u Carigradu, nažalost, po mišljenju ogromne većine episkopa i teologa SPC, sada ne čini".

"Mi smo za jedinstvo Crkve, slogu, odgovornost, vjernost kanonskom poretku a protiv svega što dijeli i vodi u opasnost raskola", rekao je Irinej.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.