Katnić: Nikad nisam optužio zvaničnu Moskvu, optužio sam pojedince
Milivoje Katnić

Odgovor na demant Moskve

Katnić: Nikad nisam optužio zvaničnu Moskvu, optužio sam pojedince

U odgovoru na navode iz Moskve, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tvrdi da nikada nije optužio zvaničnu Rusiju za pripremanje državnog udara u Crnoj Gori.

On je dodao da u tom kontekstu nije pominjao ni ruskog predsjednika Vladimira Putina, već djelove administracije, odnosno dvojicu službenika GRU.

“Nikad nisam optužio zvaničnu Moskvu. Ruska država je Majakovski, Ruska pravoslavna crkva, Boljšoj teatar i 150 miliona Rusa. Optužio sam pojedince, pripadnike SBB-a, agente GRU i pojedine Kozake. Ako je to zvanična Moskva, onda smo je optužili”, rekao je Katnić u izjavi za Dan.

Sa druge strane, iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ponavljaju da ruska strana snažno odbacuje bilo kakvu mogućnost zvaničnog učešća "u ovim imaginarnim pokušajima da se izvrši nelegalan čin".

U prilog njihovim tvrdnjama ide i činjenica da je na suđenju optuženima za pokušaj državnog udara odbrana nedavno predstavila odgovor ruskog Ministarstva spoljnih poslova o boravku svjedoka saradnika Saše Sinđelića u Moskvi.

Katnić je tada iskazao sumnju u porijeklo dokumenta i zatražio da dokument bude podvrgnut hemijskoj analizi jer, kako je kazao, potiče od ruske obavještajne agencije GRU i postoji opasnost da se oni koji dođu u kontakt s tim dokumentom otruju.

“Ovakav postupak glavnog specijalnog tužioca samo pokazuje tužno stanje u kome se nalazi crnogorsko sudstvo”, konstatovali su iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

“Očigledno, crnogorski glavni specijalni tužilac je odlučio da se pridruži takmičenju u najapsurdnijoj optužbi koja je ikad upućena prema Rusiji. Taj tužilac dvije godine aktivno traga za „nepobitnim dokazima” o takozvanom pokušaju državnog udara u Podgorici 2016. godine, u kome su, navodno, učestvovali agenti GRU”, piše u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.