Nakon tri godine otvoren granični prelaz između Jordana i Sirije
Granični prelaz između Sirije i Jordana, foto: Al Jazeera Balkans

Nakon tri godine otvoren granični prelaz između Jordana i Sirije

Ključni granični prelaz između Sirije i Jordana, nekada značajan za tranzit robe na Bliskom istoku, ponovo je otvoren danas, poslije tri godine prekida, prenose svjetske agencije.

Crna metalna kapija na graničnom prelazu nazvanom Nasib sa sirijske strane i Džaber sa jordanske strane otvorena je danas u 8.00  sati i dozvoljeno je da u Siriju uđe više vozila s jordanskim tablicama,prenosi Beta.

Takođe danas za posmatrače UN je otvoren prelaz Kuneitra sa Sirijom, duž granice s Golanskom visoravni, četiri godine od kada je zatvoren zbog sukoba. To je juče najavljeno iz Izraela.

Sirijska državna televizija pokazala je da je sirijska zastava podignuta na tom prelazu zatvorenom četiri godine zbog rata. 

Za sada će prelaz Kuneitra biti otvoren samo za posmatrače UN, koji su tu raspoređeni od 1974. da nadgledaju prekid vatre između dvije zemlje. Posmatrači su, međutim, bili napustili prelaz jer je postalo nesigurno zbog sirijskog građanskog rata.

Na prelazu Nasib desetine privatnih vozila stalo je u red da pređu iz Jordana. 

Otvaranje prelaza s Jordanom je veliki podstrek za Vladu Sirije koja želi da uputi poruku svojim građanima i svijetu da polako izlazi kao pobjednik iz krvavog sukoba i počinje da obnavlja vitalne službe i odnose. To će donijeti  olakšanje vladi predsjednika Sirije Bašara Asada obnovom sirijskog izvoza u arapske zemlje.

Očekuju se takođe prihodi od tranzita konvoja koji dolaze iz Jordana. Obnova trgovine preko prelaza takođe biće, kako se navodi, diplomatska pobjeda za Asada čija je vlada bila izolovana od arapskih susjeda od početka rata 2011. godine.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.