Njujork: Flaša vina prodata za rekordnih 558.000 dolara na aukciji
"Romanee-Conti"

"Romanee-Conti" iz 1945. godine

Njujork: Flaša vina prodata za rekordnih 558.000 dolara na aukciji

Flaša vina "Romanee-Conti" iz 1945. godine prodata je za 558.000 dolara na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, čime je srušen rekord prodaje za vina.

Konačna cijena viša je 17 puta od prvobitne procjene Sotbija od 32.000 dolara. 

Ta je flaša umrljane etikete jedna od 600 primjeraka proizvedenih 1945. godine, neposredno prije nego je na imanju izvađena vinova loza, te ponovno posađena. 

"Romanee-Conti" često se smatra najboljim vinom Burgundije, možda najuglednijim vinom na svijetu. 

Vinogradi se nalaze na parceli manjoj od dva hektara gde se danas proizvodi tek između pet i šest hiljada flaša godišnje. 

Dio su "Cote de Nuits", pojasa vinograda smještenih na sjeveru departmana Cote d'Or, na istoku Francuske. 

Hina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.