Beskućnicima zabranjeno spavanje na javnom mjestu
Ilustracija

Mađarska

Beskućnicima zabranjeno spavanje na javnom mjestu

U Mađarskoj danas stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mjestima, što je mjera koju su UN označile kao okrutnu.

Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mjestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu,prenosi Beta.

Policija će od danas moći da uklanja improvizovane smještaje beskućnika na javnim mjestima.

Zakon je namijenjen da štiti interese društva u cjelini, izjavio je mađarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da građani treba slobodno da se kreću bez prepreka.

Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procjenjuju da ih ima oko 20.000.

Izvjestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocijenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima.

Evropski parlament u septembru je pokrenuo rijetku proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrijednosti EU i vladavine prava. U izvještaju predstavljenom Evropskom parlamentu prije glasanja pominje se između ostalih i situacija s beskućnicima u Mađarskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.