Dogovor o Bregzitu ipak nije postignut?
Ilustracija

Situacija još nije jasna

Dogovor o Bregzitu ipak nije postignut?

Situacija oko toga da li je postignut dogovor o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije još nije jasna, jer dok briselski sajt politico.eu javlja da su pregovarači o Bregzitu postigli dogovor, Rojters navodi da oni tek treba da potvrde sporazum o uslovima izlaska te zemlje iz Unije.

Rojters je objavio, pozivajući se na dvoje diplomata EU, da je ambasadorima 27 država članica EU danas rečeno da još nije postignut dogovor sa Britanijom o uslovima izlaska te zemlje iz bloka.

Kako objašnjava britanska agencija, ambasadori država članica EU, bez britanskog ambasadora, pozvani su na sastanak, što je pojedine navelo da nagovijeste da postoji "dogovor u ponudi".

Ranije, navodi Rojters, zvaničnici EU rekli su da takav dogovor tek treba da bude postignut, kao i da su potrebni dodatni sastanci.

Prethodno je politiko.eu javio, pozivajući se na troje diplomata EU, da su pregovarači u Briselu postigli dogovor o sporazumu o izlasku Britanije iz EU, koji bi obezbijedio bezbjedan izlazak zemlje iz bloka, uz postojanje tranzicionog perioda kako bi se spriječili ekonomski šokovi.

Kako je naveo, naznake da je probni dogovor na pregovaračkom nivou blizu, počele su da se pojavljuju danas popodne, kada je britansko Odeljenje za izlazak iz EU objavilo saopštenje da će ministar za Bregzit Dominik Rab neplanirano otići u Brisel.

Ipak, Politiko napominje da je jedan diplomata EU istakao da je "dogovor (tek) na pregovaračkom nivou", tako da bi još mnogo moglo da se promijeni.

Zvaničnik Evropske komisije, koji takođe nije imenovan, odbio je da komentariše te navode rekavši samo da su "pregovori u toku".

Rojters je potom objavio da su neimenovani zvaničnici EU, nakon niza sastanaka u Briselu organizovanih u pokušaju da se postigne napredak u pregovorima prije dolaska britanske premijerke Tereze Mej na samit kasnije ove nedjelje, rekli da pregovarači o Bregzitu tek treba da "zapečate dogovor" o uslovima izlaska Britanije iz bloka.

Britanska agencija je istakla da se, manje od šest mjeseci od predviđenog izlaska Britanije iz Unije, ministar za Bregzit Doinik Rab sastao se sa pregovaračem EU Mišelom Barnijerom, a da su ambasadori preostalih 27 članica odvojeno pozvani na sastanak.

"Uprkos nekim navodima, visoko pozicionirani izvori iz EU rekli su da pregovori tek treba da dovedu do postizanja konačnog sporazuma koji bi lideri odobrili ove nedjelje, a neki su nagovijestili da su dodatni sastanci neophodni kako bi se postigao dogovor o uslovima izlaska Britanije", napominje Rojters. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.