Makedonski parlament odlučuje sjutra o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom

Za novo ime

Makedonski parlament odlučuje sjutra o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom

Makedonski parlament odlučuje sjutra o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom kojim se predviđa preimenovanje zemlje u "Republiku Sjevernu Makedoniju".

To je veliki izazov za socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva koji je taj sporazum sklopio u junu sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom.

Uz podršku stranaka albanske manjine (20 do 25 odsto na 2,1 miliona stanovnika), njegova koalicija ne raspolaže većinom od dvije trećine za izglasavanje ovog amandmana u Ustavu. Podrška mu je potrebna i od desetak poslanika opozicione VMRO-DPMNE.

Od nezavisnosti svojeg malog susjeda 1991, Grčka smatra da se "Makedonija" može odnositi samo na njenu sjevernu pokrajinu oko Soluna, te je stavila veto na ulazak te male balkanske zemlje u NATO i blokira pregovore o prijemu u Evropsku uniju.

Referendum 30. septembra koji je makedonska vlada sprovela nije dao jasan odgovor, niti ponudio snažni politički legitimitet Zoranu Zaevu za privlačenje opozicionih poslanika, jer je odziv na referendumu bio veoma mali.

"Da" je izglasan s više od 90 odsto, ali gotovo dvije trećina glasača nije izašlo na birališta, a apstinenciji su kumovale zastarjele liste, snažna dijaspora, ali i bojkot velikog dijela opozicije.

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.