Janković: Bolnica diskriminisala radnike zbog godina
Brankica Janković/ Foto N1

Prijepolje

Janković: Bolnica diskriminisala radnike zbog godina

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da je izrekla preporuku vršiocu dužnosti direktora Opšte bolnice u Prijepolju jer je nekoliko zaposlenih u toj ustanovi diskriminisao na osnovu starosne dobi.

Kako je navedeno, vršilac dužnosti direktora se oglušio o preporuku pa zbog toga povjerenica za zaštitu ravnopravnosti o tome obaviještava javnost.

Janković je u pisanoj izjavi navela da je grupa radnika zbog diskriminacije podnjela pritužbu povjerenici protiv direktora jer su raspoređeni na niža radna mesta. Petoro njih ima više od 50 godina, a jedna radnica 42 godine.

Janković navodi da tokom postupka vršilac dužnost direktora Opšte bolnice u Prijepolju nije ponudio dokaze na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su promjene u njihovom radnopravnom statusu zasnovane na objektivnim i opravdanim razlozima koji nisu u vezi sa njihovim zajedničkim ličnim svojstvom - starosnom dobi.

Direktoru je zbog toga preporučeno da preduzme sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju otklanjanja posledica diskriminatornog postupanja, te da ubuduće, u okviru obavljanja poslova iz svoje nadležnosti, ne krši antidskriminacione propise.

Kako povjerenica navodi, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Prijepolju nije postupio po preporuci ni nakon opomene, u zakonskom roku od 30 dana, te je povjerenica za zaštitu ravnopravnosti o tome obavijestila javnost.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.