Saudijski novinar ubijen u konzulatu

Saudijski novinar ubijen u konzulatu

Turski provladin list "Sabah" prenio je danas da turski zvaničnici posjeduju tonski snimak na kojem je navodno zabilježeno ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija, kome se gubi svaki trag 2. oktobra kada je otišao u saudijski konzulat u Istanbulu, prenijela je agencija AP.

"Sabah", preko kojeg su turski zvaničnici otkrili informacije o tom slučaju, prenio je danas da tonski zapis dolazi iz Hašogijevog kontektovanog sata Epl voč (Apple watch) koji je navodno zabilježio ubistvo novinara.

"Sabah" je dodao da su turske vlasti dobile tonski snimak sa Hašogijevog ajfona i njegovog profila na i-klaudu (iCloud).

Novinar je svoje telefone dao vjerenici prije nego što je ušao u zgradu konzulata.

Saudijski ministar unutrašnjih poslova demantovao je danas navode da je dato naređenje da se ubije novinar i disident Džamal Hašogi, i osudio to kao "neosnovane laži".

Princ Abdel Aziz ben Saud ben Najef rekao je da je njegova zemlja privržena "tradiciji poštovanja međunarodnih pravila i konvencija", prenosi zvanična saudijska agencija SPA.

Džamal Hašogi nije viđen od kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra da uzme dokumente potrebne za vjenčanje. Turska policija i brojni mediji vjeruju da je ubijen u konzulatu.

Vijest o tonskom snimku juče je prenio i "Vašington post" za kojeg je Hašogi radio kao novinar.

Američki predsjednik Donald Tramp najavio je razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom o ovoj temi.

Generelani sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je "istinu" o nestanku novinara iz Saudijske Arabije.

Gutereš je izjavio za BBC da se plaši da će takvi nestanci postati učestali i "normalni".

Nestali saudijski novinar nije bio nervozan kada je odlazio u konzulat Saudijske Arabije niti je sumnjao da bi bilo šta loše moglo da mu se dogodi, izjavila je danas njegova verenica Hatidže Džengiz.

Hašogi (59) prošle godine je otišao u SAD iz straha da ne bude uhapšen pošto je kritikovao neke odluke saudijskih vlasti među kojima vojnu intervenciju u Jemenu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.