Vuksanović: Ponovo pozivamo Đukanovića i Demokratsku da se izjasne o inicijativi za poništenje odluke o priznanju Kosova
Momčilo Vuksanović

O ukidanju sporne odluke Vlade

Vuksanović: Ponovo pozivamo Đukanovića i Demokratsku da se izjasne o inicijativi za poništenje odluke o priznanju Kosova

Povodom sramne odluke Vlade Crne Gore o priznanju lažne države Kosovo, Srpski nacionalni savjet ponovo poziva predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i Demokratsku Crnu Goru da se izjasne o inicijativi za poništenje odluke Vlade Crne Gore o priznanju takozvane države Kosovo.

"Srpski nacionalni savjet, s blagoslavom Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja, mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, episkopa budmiljansko-nikšićkog gospodina Joanikija, episkopa mileševskog gospodina Atanasija i velikog broja  istaknutih intelektualaca sa prostora Crne Gore i regiona, nakon izjave predsjednika Vlade Crne Gore da je odluka o priznavanju takozvane države Kosovo iznuđena protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore, na osnovu, kako je kazao, vizije crnogorske vlade, koristeći Ustavom garantovana, legitimna i demokratska prava, u skladu sa članom 93 Ustava Crne Gore, pokrenuo je inicijativu za održavanje državnog referenduma za poništenje odluke Vlade koja je donesena protivno volji ogromne većine građana", saopštio je Momčilo Vuksanović, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta.

Pokrećući inicijativu, Srpski nacionalni savjet je zatražio od predsjednika Crne Gore, svih parlamentarnih partija u Skupštini Crne Gore i svih poslanika pojedinačno da se izjasne o zahtjevu Savjeta, kako bi se ispunili uslovi za održavenje državnog referenduma o ukidanju sporne odluke Vlade.

"Prošlo je više od četiri mjeseca a da se o inicijativi Srpskog nacionalnog savjeta još nijesu izjasnili predsjednik Crne Gore i parlamentarna partija Demokratska Crna Gora. Predsjednik Crne Gore ima obavezu da se na pisani poziv Srpskog nacionalnog savjeta, krovne insitucije srpskog naroda, registrovane u okviru sistema države Crne Gore, izjasni u pisanoj formi o stavu insitucije Predsjednik države Crne Gore o pokrenutom pitanju. Kako on to još nije učinio, zahtjevamo da se o ovom pitanju izjasni u najkraćem roku", saopštio je.

Kako je kazao, koliko god bilo neodgovorno ponašanje predsjednika Crne Gore prema pokrenutoj iniciijativi kao i njegov permanentno negativan odnos prema srpskom narodu u Crnoj Gori, daleko više iznenađuje nereagovanje i izostanak podrške ovoj inicijativi Demokratske Crne Gore, partije koju dominantno glasa srpski narod.

"Stoga tražimo da se Demokratska Crna Gora na svojim organima partije izjasni o pokrenutoj inicijativi, kako ne bismo imali utisak da se njihov predsjednik, sa užim kabinetom, ponaša identično kao i predsjednik Vlade Crne Gore i donosi odluke svojom vizijom, protivno volji ogromne većine svoga članstva i simpatizera", naveo je.

Kako je istakao, srpski narod u Crnoj Gori ne može imati povjerenja u državne institucije i političke partije u Crnoj Gori  koje ne žele da se izjasne o pitanjima koja najdublje ponižavaju srpski narod i vrijeđaju njegovu čast i dostojanstvo. 

"Napominjemo da je inicijativa Srpskog nacionalnog savjeta urađena u skladu sa pozitivnim zakonodavstvom i Ustavom Crne Gore, u skladu sa demokratskim načelima i da je opoziciona i moralna obaveza Demokratske Crne Gore da podrži incijativu o poništenju odluke o priznavanju lažne države Kosovo, bez obzira na krajnji ishod u parlamentarnoj proceduri. Ova inicijativa pruža mogućnost svim građanima Crne Gore, a ne samo srpskom narodu, da sačuvaju čast i spase dušu, bez obzira na ogromne pritiske, kako od aktuelne vlasti u Crnoj Gori, tako i od agresivnog uticaja promotera lažne države Kosovo", rekao je Vuksanović.

Kako je zaključio, Srpski nacionalni savjet insistiraće na zahtjevu da se provjeri ova odluka Vlade Crne Gore, donesena nedemokratski i protivno volji ogromne većine svojih građana,  i koliko bude imao uticaja neće dozvoliti da srpski narod učestvuje u odlukama koje nijesu u njegovom interesu.                   
     

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.