CKM: Primjer Dajkovića idealna prilika da premijer u praksi potvrdi svoju izjavu
Foto:Screenshot

Traže smjenu zbog pogrešne zastave

CKM: Primjer Dajkovića idealna prilika da premijer u praksi potvrdi svoju izjavu

Crnogorska kulturna mreža pozvala je premijera Duška Markovića da pokrene postupak razrješenja sa dužnosti Aleksandra Dajkovića direktora Direktorata za kulturnu baštinu, koji je tokom davanja izjave za Televiziju Vijesti upotrijebio crnogorsku zastavu koja je izgledom suprotna od zastave kakva je predviđena Zakonom o državnim simbolima i Danu državnosti.

"Ovaj prekršaj ima veću težinu jer se dogodio u trenutku kada je gospodin Dajković obrazlagao prijedlog Vlade  o izmjenama i dopunama Zakona. Neshvatljivo je da predstavnik Ministarstva kulture javno govori o primjeni Zakona i kaznenih odredbi, a da i sam svjesno ili ne krši Zakon", saopšteno je iz Crnogorske kulturne mreže.

Navedeni prekršaj je, kako navode, pokazatelj da  određen broj državnih namještenici još uvijek ni nakon 13. godina od kako je Crna Gora obnovila svoju suverenost nije precizno  upoznat sa izgledom državnih simbola, u ovom slučaju grba.

"Za nas u Crnogorskoj kulturnoj mreži je ohrabrujuća nedavna izjava Premijera Duška Markovića da će se konačno početi sa sankcionisanjem svih onih koji ne poštuju državu i njene simbole. Primjer Aleksandra Dajkovića je idealna prilika da Premijer u praksi potvrdi svoju izjavu", saopštili su.

Vjeruju da Vlada može naći načina  da razriješi Dajkovića dužnosti, i na taj način pošalje poruku ostalim svojim namještenicima da nema nedodirljivih kada je u pitanju nepoštovanje držanih simbola.

Ovim prijedlogom ne žele da kreiraju kadrovsku politiku Vlade, već da joj ukažu da prvo u svom dvorištu treba da počne primjenu onoga o čemu govori. 

"Predložene izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti koje naša organizacija podržava su pokazale da oni koji su na nijma radili nijesu vodili računa da se njima dobije Zakon koji neće davati prostora za zloupotrebu i nepoštovanje državnih simbola", zaključili su.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.