Po instrukcijama Vlade nadležni organi postupili po svim preporukama Komisije za medije
Vlada CG

Po instrukcijama Vlade nadležni organi postupili po svim preporukama Komisije za medije

Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila novi Izvještaj Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 23. januara do 23. maja 2018. godine, kao i Izvještaj o realizaciji preporuka Komisije.

Vlada je iskazala čvrstu opredijeljenost da, u okviru svojih nadležnosti, u kontinuitetu afirmiše i unaprjeđuje ambijent u kojem će novinari i mediji profesionalno obavljati svoj posao bez straha za svoju bezbjednost.

"Konstatovano je da su nadležni organi, slijedeći instrukcije Vlade, postupili po svim preporukama Komisije za medije. Uprava policije, Tužilaštvo i Agencija za zaštitu ličnih podataka dostavili su Vladi tražene informacije u vezi sa postupanjem nadležnih organa i službenika u slučajevima napada na novinare i imovinu medija. S tim u vezi, Vlada je zadužila međuresorne timove za rasvjetljavanje napada na novinare i teška krivična djela da intenziviraju aktivnosti i da prioritetno, blagovremeno i djelotvorno postupaju u cilju otkrivanja i sankcionisanja izvršilaca ovih djela", saopšteno je iz Vlade.

Uvažavajući preporuku Komisije, novi direktor Uprave policije, nakon razgovora sa predsjednikom Komisije, dostavlja informacije bez zatamnjivanja ličnih podataka, kao što to rade i drugi nadležni organi, uz obavezu Komisije da sa ličnim podacima iz materijala postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Pojašnjava se da je glavni policijski inspektor zadužen da po potrebi, ostvaruje dnevnu komunikaciju sa predstavnicima medijskih kuća, u vezi konkretnih predmeta vezanih za njih.

Takođe, Komisija ima mogućnost da pozove inspektora koji radi na predmetu da prisustvuje sjednici Komisije radi pružanja dodatnih pojašnjenja i informacija o statusu i toku konkretnog predmeta.

Ranije su, takođe na zahtjev Komisije i u skladu sa instrukcijom Vlade, obezbijeđene naknade za rad članovima Komisije i uspostavljena praksa redovnog objavljivanja Izvještaja Komisije na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.