SAD donirale Mornarici dva diverzantska čamca
Vesko Tomanović

SAD donirale Mornarici dva diverzantska čamca

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključivanju, kao i predlog Sporazuma o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Kancelarija za odbrambenu saradnju.

Govoreći na današnjoj konferenciji za medije, komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, kazao je da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država ponudila donaciju opreme za uklanjanje eksplozivnih naprava ( EOD) Ministarstvu odbrane Crne Gore radi pružanja pomoći u obuci ljudstva i izgradnji kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG). 

Ova donacija obuhvata dva borbena diverzantska čamca sa automatskim naduvavanjem (CRRC) oznake P5.8, čija vrijednost sa dodatnom opremom iznosi oko 73.000 USD, saopšteno je iz Vlade.

Donacija je namijenjena protivminskom pretraživanju morskog dna i neće se koristiti samo u vojne svrhe, već i za potrebe hidrografskih istraživanja, kao podrška Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore. 

Od 2012. godine, kontinuirana je podrška Sjedinjenih Američkih Država Mornarici VCG. Do sada je donirano preko milion dolara opreme koja se koristi za podvodno deminiranje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.