U Herceg Novom otvoren simpozijum „Andrićeva sunčana strana“
Foto: Opština Herceg Novi

Grad Iva Andrića

U Herceg Novom otvoren simpozijum „Andrićeva sunčana strana“

„Andrićeva sunčana strana“ naziv je simpozijuma koji je danas otvoren u Institutu „Dr Simo Milošević“, saopšteno je iz Opštine Herceg Novi.

Kako se navodi, tokom tri dana biće predstavljene publikacije i djela 59 autora iz 15 zemalja Evrope, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu. Ovaj simpozijum jedanaesti je skup u okviru međunarodnog istraživačkog projekta „Andrić-Initiative: Ivo Andrić u evropskom kontekstu“.

Prisutne je, ističe se, u ime Opštine Herceg Novi pozdravio menadžer Dragan Šimrak i poželio im dobrodošlicu u grad Iva Andrića.

„Narednih dana boravićete u gradu koji je Andrić izabrao za svoje mjesto mira i harmonije, koji ga je privukao suncem, svjetlošću, klimom i gostoljubivošću, kao i zbog saznanja da su Herceg Novi često pohodili brojni veliki umjetnici, posebno pisci.  Posebno mi je zadovoljstvo što se ovaj prestižni međunarodni skup održava u godini kada je Ivo Andrić ponovo dobio svoje zasluženo mjesto u Herceg Novom, tačno 50. godina nakon što je pisac otišao iz grada“, kazao je Šimrak.

Objasnio je ideja o revitalizaciji Kuće Iva Andrića u Herceg Novom postoji još od sedamdesetih godina dvadesetog vijeka, nakon što je Opština Herceg Novi otkupila ljetnjikovac – jedinu kuću koju je Andrić tokom svog vijeka sagradio, za uživanje sa svojom Milicom. 

Govoreći o započetom projektu revitalizacije Kuće Iva Andrića, Šimrak je istakao da će Herceg Novi dobiti sjećanja dostojno velikog pisca, koje ima međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj.

Zahvalivši se profesoru Tošoviću, Institutu za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ u Gracu i svim učesnicima, poželio je uspješan rad vjerujući da će tokom ovih dana „na novi, poseban način sagledati Andrićevo djelo, koje je neiscrpna inspiracija“. 

Branko Tošović, profesor emeritus Instituta za slavistiku Univerziteta „Karl Franc“ i rukovodilac ovog istraživačkog projekta, izrazio je zadovoljstvo što će u Herceg Novom analizirati motive „svjetlosti i sunca kod Andrića“, jer su upravo oni privukli pisca u ovaj grad.

Na simpozijumu će biti razmotrene tri teme: Andrićev nezavršeni roman „Na sunčanoj strani“, zatim Sunce, svjetlost i Jadran u njegovorm stvaralaštvu i odnos  Andrića sa Herceg Novim, Crnom Gorom i Njegošem.

Za skup koji traje tri dana je prijavljeno 90 tema, koje će se naći u zborniku. Izlagaće 58 autora iz 36 gradova u 15 država. Tošović je istakao učešće brojnih mladih autora, što je važno kao potvrda imamo nove stručnjaka koji se bave Andrićevim djelom, dodali su. 

Autor serije skupova o Andriću najavio je da će sledeći simpozijum biti organizovan u Moskvi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.