Kosovo: I dalje bez saglasnosti partija oko platforme o dijalogu sa Srbijom
Kadri Veselji

Kosovo: I dalje bez saglasnosti partija oko platforme o dijalogu sa Srbijom

Na inicijativu predsjednika Skupštine Kosova Kadrije Veseljija danas je održan sastanak sa predstavnicima političkih partija s ciljem usaglašavanja stavova o rezoluciji o dijalogu Kosovo-Srbija. Sastanku nisu prisustvovale dvije najveće opozicione partije Demokratski savez Kosova i Pokret Samoopredjeljenje, ali jesu Socijaldemokratska partija i Alternativa.

Veselji je nakon sastanka izjavio da Kosovo ne treba da dozvoli Srbiji da se pokaže snažnija, te da državni intetresi moraju biti iznad partijskih. On je opoziciji poručio da teritorija Kosova nije partijska bitka i da evroatlantska budućnost zemlje mora biti iznad svega.

“Istorijska greška je da usljed naše razjedinjenosti, nepostizanjem koncenzusa, damo prostora Srbiji da sebe pokaže modernom i da pružimo mogućnost predsjedniku Srbije Vučiću da govori u naše ime”, rekao je Veselji.

Veselji, koji lider Demokratske partije Kosova, naveo je da je današnji sastanak bio konstruktivan i da rezolucija koju su tokom vikenda predložile partije vladajuće koalicije ostaje otvorena za doradu. Takođe je kazao da su se svi prisutni složili da vlast i opozicija treba da imaju jedinstven stav u odnosu na Srbiju i da se kaže “ne” formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, koja bi imala izvršna ovlašćenja.

Dardan Sejdu, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije istakao je da se koncenzus o dijalogu sa Srbijom postigne u Skupštini, jer nema logike pričati sa distance.

“Samo tako, za istim stolom diskutujući o temama možemo zajednički pronaći rešenja. Ono što je dobro sa ovog sastanka je da se politika u ovoj Republici prebaci sa neprijateljskih diskusija jednih prema drugima na sučeljavanje argumentima i suprostavaljanje za stolovima u institucijama”, kazao je Sejdiu.

Nakon što je predsjednik Kosova Hašim Tači ovog ljeta iznio ideju o korekciji granice sa Srbijom, opozicione partije Socijaldemokrate i DSK-a, pojedinačno, a potom i vladajuća koalicija, predložile su rezolucije koje sve imaju isti kontekst da se o teritoriji Kosova ne može pregovarati. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.