Novi super-brzi voz povezao dva sveta grada: Od Meke do Medine za dva sata
Super brzi voz

Kreće se brzinom od 300 kilometara na sat

Novi super-brzi voz povezao dva sveta grada: Od Meke do Medine za dva sata

Super-brzi voz je danas pušten u saobraćaj na liniji od Meke do Medine, dva sveta grada islama u zapadnoj Saudijskoj Arabiji.

Jutros su dva voza sa po 417 putnika krenula iz tih gradova jedan drugom u susret brzinom od 300 kilometara na sat, saopštila je zvanična agencija Saudijske Arabije SPA.

Super-brzi vozovi dvaput dnevno putuju u oba smjera 450 kilometara dugačkom prugom između dva grada, preko luke Džeda.

Putovanje traje svega dva sata, a ranije se putovalo dva i po puta duže.

2passengerswa

Kralj Salman je zvanično otvorio prugu 25. septembra, kao najveći transportni projekat na Bliskom istoku, a od danas njome putuju i obični putnici.

Krajem 2011. godine španski konzorcijum "Al Šula", sastavljen od 12 španskih i dva saudijska preduzeća, osvojio je ogroman ugovor ispred njemačkih, japanskih i francuskih konkurenata.

edf3f5d54e56463f815ef5787a2ac00f18

Na početku je posao koštao 6,7 milijardi eura, ali je 2016. godine start super-brzih vozova odložen do marta 2018. godine. Tada je Saudijska Arabija pristala da doplati 150 miliona eura za dodatne troškove rada u pustinji, i za postavljanje stanica duž pruge.

Maja prošle godine španski konzorcijum je najavio potraživanje od dodatnih 210 miliona eura.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.