Dobra srednjoročna perspektiva CG, Vlada posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije
Radunović

Radunović na zasijedanju SBa i MMFa na Baliju

Dobra srednjoročna perspektiva CG, Vlada posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije

Ministar finansija Darko Radunović izrazio zadovoljstvo unapređenjem izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore ocijenjenog od strane Agencije Moody's , iz „stabilnog“ u „pozitivan“ i istakao da je Vlada Crne Gore posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Prvog dana  boravka na redovnom jesenjem zasijedanju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koja se održava na Baliju u Indoneziji, Delegacija  Ministarstva finasija Crne Gore koju čine Darko Radunović ministar i Nina Vujošević, državna sekretarka,  održali su sastanke sa predstavnicima Deutsche Bank,  Banca IMI - Intesa Sanpaolo Group, kao i rejting agencije Moody’s.
Na sastancima se, kako je saopšteno iz Ministarstva, razgovaralo o najnovijim ekonomskim trendovima u Crnoj Gori, očekivanim rezultatima u oblasti fiskalne politike do kraja ove godine, kao i o projekcijama za 2019. godinu.

"Ministar Radunović je tokom odvojenih sastanaka sa predstavnicima dvije bankarske grupacije, izrazio zahvalnost na dosadašnjoj saradnji i istakao značaj nastavka uspješne saradnje u budućnosti. Ministar je na sastanku sagovornike informisao o namjerama Ministarstva finansija da obezbijedi hedžing aranžman za  smanjenje valutnog rizika kada je riječ  o kreditu za izgradnju prioritetne dionice autoputa, što se planira godišnjim zakonom o budžetu", navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa predstavnicima rejting agencije Moody’s, ministar finansija je, kako se dodaje, izrazio zadovoljstvo unapređenjem izgleda kreditnog rejtinga Crne Gore ocijenjenog od strane ove Agencije, iz „stabilnog“ u „pozitivan“ i istakao da je Vlada Crne Gore posvećena punoj primjeni mjera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, istovremeno informišući sagovornike o rezultatima fiskalne konsolidacije u ovoj godini.

"Naveo je da trenutno radimo na sprovođenju mjera za dobijanje druge garancije Svjetske banke za razvojnu politiku, koja bi nam obezbijedila dodatna sredstva za dalje sprovođenje Strategije upravljanja javnim dugom Crne Gore i njegovim smanjenjem.
Iz Međunarodne rejting agencije Moody’s su apsotrofirali da se njihov rejting za Crnu Goru zasniva na dva ključna faktora i to: srednjoročnom ekonomskom rastu koji je dobar; kao i procesu fiskalne konsolidacije i namjeri Vlade da osnaži fiskalnu poziciju. Pozdravili su spremnost Vlade Crne Gore da obezbijedi punu primjenu mjera fiskalne konsolidacije u srednjem roku kao važne za obezbjeđenje održivosti javnih finansija i stabilan ekonomski rast", stoji u saopštenju.

Zvanični sastanci predstavnika Ministarstva finansija Crne Gore sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a u okviru redovnog jesenjeg zasijedanja, počinju sjutra 12.oktobra.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.