Djevojčice i djevojke zapamtite, možete sve!
ilustracija, foto:Profimedia

Međunarodni dan djevojčica

Djevojčice i djevojke zapamtite, možete sve!

Međunarodni dan djevojčica, 11. oktobar, obilježava se širom svijeta aktivnostima kojima je cilj promovisanje prava djevojčica i povećanje svijesti o neravnopravnosti sa kojom se suočavaju samo zato što su djevojčice.

Proglašen od strane Ujedinjenih nacija, 11. oktobar je posvećen i skretanju pažnje na probleme, kao što su nasilje na polnoj osnovi, rani brakovi, diskriminacije na poslu, zloupotreba maloljetnih djevojčica kao radne snage.

Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju djevojke, a mnoga pitanja sa kojima se suočavaji i problemi postaju "nevidljivi.

Milioni djevojčica širom svijeta nemaju pristup obrazovanju. Širom svijeta djevojke uzrasta od 5. godina do 14. godina potroše više od 160 miliona sati više na kućne obaveze od dječaka istog uzrasta.Globalno, jedna od četiri devojke stupaju u brak pre 18 godine.

Dan djevojčica pomaže u podizanju svijesti ne samo po pitanjima sa kojima se djevojke suočavaju, ali i sa onim što će se vjerovatno desiti kada se rješavaju ti problemi. Na primjer, obrazovanje djevojke pomaže da se smanji stopa dječijih brakova, bolesti i pomaže u jačanju ekonomije pomažući da djevojke imaju pristup bolje plaćenim poslovima.

Evropska nedelja Akcija za djevojčice održava se od 8. do 12. oktobra. U pitanju je kampanja tokom koje će djevojke imati priliku da razgovaraju sa donosiocima odluka na niovu EU kako bi se stvorio bolji svijet za sve djevojke.Liderima Unije moći će da iznesu svoje stavove i predloge o eventualnim prevazilaženjima barijera sa kojima se susrijeću i o tome kako osigurati poštovanje njihovih prava.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.