Nakon razornog, novi zemljotres u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji
U razornom zemljotresu preko 2.000 žrtava, Foto:AA

Vatreni pojas Pacifika

Nakon razornog, novi zemljotres u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji

Najmanje tri osobe izgubile su život u zemljotresima jačine šest i sedam koji su u razmaku od dva sata pogodili Indoneziju i susjednu Papuu Novu Gvineju.

Obje zemlje se nalaze u takozvanom "vatrenom pojasu Pacifika", zoni snažne seizmičke aktivnosti na mjestu spajanja tri velike tektonske ploče.

Potres se tokom noći desio nedaleko od indonežanskih ostrva Java i Bali, a portparol agencije za katastrofe Sutopo Purvo Nugroho je rekao da su stradale tri osobe, zatrpane u srušenoj kući na Javi.

U saopštenju Indonezijske agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku (BMKG) navodi se da je epicentar potresa bio 61 kilometar sjeveroistočno od Situbondoa na dubini od 10 kilometara.

Američka agencija za geološka istraživanja (USGS) je saopštila da je jačina zemljotresa iznosila 6 stepeni, a da je epicentar snažnog potresa bio u Moru Balli, oko 40 kilometara od istočnog kraja ostrca Java.

Razorni zemljotres je 28. septembra pogodio ostrvo Sulavesi, a okvirni bilans je preko 2.000 žrtava.

Papuu Novu Gvineju je zemljotres pogodio u zoru po lokalnom vremenu, s epicentrom na dubini od 40 kilometara i 125 kilometara od grada Kimbe.

Za Papuu Novu Gvineju i Solomonska ostrva je izdato upozorenje na cunami.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.