Kompanijama kazna i do 20 miliona eura, građani da paze šta objavljuju na društvenm mrežama
ilustracija

Zloupotreba ličnih podataka

Kompanijama kazna i do 20 miliona eura, građani da paze šta objavljuju na društvenm mrežama

Opštom uredbom EU (GDPR), koju su obavezne da primjenjuju i zemlje koje nijesu članice, propisana je kazna do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog prometa ukoliko kompanija zloupotrijebi lične podatke građanina Evropske unije, upozoreno je juče u Privrednoj komori na konferenciji “Zaštita ličnih podataka obaveze privrednih subjekata”, piše Pobjeda.

Mirjana Volkov, rukovodilac odsjeka za predmete i prigovore Agencije za zaštitu ličnih podataka kazala je da je ova rigorozna kazna sastavni dio Opšte uredbe, koja je u primjeni od 25. maja tekuće godine, a koja se odnosi i na brojne crnogorske kompanije.

“Ukoliko kompanija posluje u više država, a zloupotrijebi lične podatke kao osnov za kaznu od četiri odsto uzima se ukupni godišnji prihod u svim državama, a ne samo toj zemlji u kojoj je bila zloupotreba. Upravo je to bio i alarm za privredu da obrati pažnju za zaštitu ličnih podataka i da preduzmu adekvatne mjere. Mi iz Agencije smo u dnevnoj komunikaciji sa predstavnicima kompanija”, istakla je ona.

Najavila je da će i u domaće zakonodavstvo biti ugrađena ova odredba, ali i podsjetila da su i sada mnoge kompanije u finansijskom, bankarskom i sektoru telekomunikacija, hotelijerstvu… u kontaktu sa ličnim podacima građana EU i već su obavezni da primjenjuju opštu uredbu. Upozorila je predstavnike brojnih crnogorskih kompanija da se mora voditi računa ko obrađuje lične podatke, kako, u koje svrhe i koje mjere zaštite primjenjuje, piše Pobjeda.

“Zato što se u posljednje vrijeme dešavaju stvari koje indiciraju na mogućnost organizovane zloupotrebe ličnih podataka”, rekla je ona i podsjetila na postojanje “crnog” interneta na kojem se trguje svim i svačim pa i ličnim podacima.

Dodala je da se radi na ugradnji odredaba Opšte uredbe u Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Volkov je podsjetila da Agencija o ovoj temi ima intenzivnu komunikaciju i sa zemljama regiona i dodala da Hrvatska kao članica EU primjenjuje Opštu uredbu. U Crnoj Gori, ali i u kompletnom regionu veliko je interesovanje kompanija za zaštitu ličnih podataka.

Najavila je da će Uprava za kadrove u saradnji sa Agencijom organizovati edukaciju o primjeni Opšte uredbe i apelovala da kompanije odrede službenika za zaštitu ličnih podataka, kojemu će to biti jedini posao.

Iz agencije upozoravaju građane da budu oprezni kada na društvenim mrežama objavljuju fotografije, posebno maloljetnih osoba, razne informacije o sebi. Upozorili su da se lične karte prilikom ulaska u službene prostorije ne ostavljaju već se vraćaju vlasniku nakon uvida. Uredba, kako je objasnila, daje pravo licu da zatraži brisanje njegovih podataka sa interneta. Tu je i “pravo na zaborav” što znači da potpuno budu uklonjeni i da se ne mogu naći na pretrazi jer neki podaci mogu da ugroze nečiju budućnost, privatni život.

Predstavnici Agencije za zaštitu ličnih podataka su saopštili da se u posljednje vrijeme zloupotrebljavaju oznake i nazivi kompanija iz Crne Gore tako što se preko društvenih mreža organizuju navodne nagradne igre.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.