Digitalna tehnologija pozitivno utiče na obrazovanje i razumijevanje gradiva (FOTO)
Foto: Nestle

Početak kampanje „Start Smart”

Digitalna tehnologija pozitivno utiče na obrazovanje i razumijevanje gradiva (FOTO)

U zgradi Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) održana je diskusija o značaju digitalizacije obrazovanja u Crnoj Gori, čime je i najavljen početak kampanje NESCAFÉ 3u1 „Start Smart”, tokom koje će kompanija Nestlé kroz prodaju NESCAFÉ 3in1 i NESCAFÉ 2in1 proizvoda prikupljati sredstva koja će donirati za otvaranje multimedijalnog „Bibliotečkog info ugla“ Centralne univerzitetske biblioteke - UCG, saopšteno je iz kompanije Nestle.

Brojne međunarodne studije pokazuju da većina studenata i mladih smatra da digitalna tehnologija pozitivno utiče na njihovo obrazovanje i razumijevanje gradiva. Po prošlogodišnjem istraživanju u SAD, više od polovine mladih voli da koristi nove tehnologije u učenju, dok više od 80 procenata njih koristi laptop računare za izradu domaćih zadataka.

Ovakvi svjetski trendovi utiču i na mlade u Crnoj Gori. Prepoznajući ih, Centralna univerzitetska biblioteka nastoji da prilagodi poslovanje sve novijim i zahtjevnijim potrebama korisnika, te je još ranije započela proces digitalizacije i trajnog arhiviranja, čuvanja, indeksiranja i korišćenja digitalnih dokumenata i objekata koji nastaju kao rezultat nastavnog i istraživačkog rada na Univerzitetu.

Kontinuirano ulaganje u novu opremu i tehnologiju pomaže takve procese, pruža podršku i olakšava način učenja studenata. Zato je, kao kompanija koja smatra da sve promjene počinju edukacijom, Nestlé započeo „Start Smart“ kampanju, u okviru koje će kroz prodaju NESCAFÉ 3in1 i NESCAFÉ  2in1 proizvoda prikupljati sredstva koja će donirati za realizaciju „Bibliotečkog info ugla“ Centralne univerzitetske biblioteke, koji će biti namijenjen svim studentima i korisnicima Biblioteke.

NESCAFStartSmartpaneldiskusijauesnici

Foto: Nestle

U svom izlaganju kojim je i otvorila današnju panel diskusiju, Bosiljka Cicmil, direktorica Centralne univerzitetske biblioteke, izrazila je nadu da će rezultati kampanje doprinijeti da se i zadaci i ciljevi ove ustanove mnogo uspješnije i efikasnije realizuju, na dobrobit svih korisnika, a prije svega studenata.

„U uslovima ekspanzije znanja, pojave novih oblika informacija i novog pristupa znanju i informacijama, Centralna univerzitetska biblioteka nastoji da obezbijedi što brži i efikasniji pristup cjelokupnoj svojoj građi i svim drugim izvorima informacija. Imajući na umu takve naše intencije, izražavam iskrenu zahvalnost kompaniji Nestlé, jer je između brojnih institucija, organizacija i udruženja u Crnoj Gori, a među njima i biblioteka, odlučila da svoju kampanju usmjeri na pružanje podrške Univerzitetu Crne Gore, odnosno Centralnoj univerzitetskoj biblioteci“, objasnila je Cicmil.

Predstavnica kompanije Nesté za tržište Crne Gore, Žana Jovović, naglašava da privatni sektor treba da prepozna potrebe mladih za odgovarajućim vještinama i edukacijom.

„U Nestlé-u smatramo da poboljšanje kvaliteta života i stvaranje uspješnih zajednica počinje obrazovanjem, zbog čega želimo da podržimo mlade, talentovane ljude u Crnoj Gori. Novi prostor za učenje i profesionalni napredak će im pomoći i da nađu bolje prilike za posao. Kao međunarodna kompanija, imamo odgovornost da pomognemo da se mladima obezbijedi adekvatno obrazovanje i vještine”, navela je Jovović.

Dubravka Drakić, diplomirani dramski umjetnik i poznata glumica, ali i profesorka na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, pripada generaciji koja je na prvoj godini seminarske radove kucala na pisaćoj mašini, a na četvrtoj diplomske na računaru. Na panelu je istakla da su ih tada naučili da je važno 'biti čovjek svog vremena',

„Danas studenti koriste digitalne tehnologije - ogromna znanja i iskustva dostupna su na mnogo adresa. Ipak, veliki je izazov kako za njih, tako i za svakog od nas, da ih koristi selektivno, promišljeno i kontrolisano“, dodala je.

NESCAFStartSmart

Foto: Nestle

Čak 94 odsto milenijalaca je aktivno na društvenim mrežama ili koriste aplikacije za komunikaciju – Fejsbuk je najčešći sa 93 odsto, zatim Viber (71%), Instagram (61%), Vocap (58%) i Tviter (17%), pokazuje prošlogodišnje istraživanje kompanije Nestle, sprovedeno u regionu.

Da se učenje danas i u vrijeme njegovog ranijeg školovanja razlikuje, potvrdio je i Ivan Mujović, student treće godine Elektrotehničkog fakulteta i predsjednik studentske organizacije EESTEC LC Podgorica.

„Uvjeren sam da će 'Bibliotečki info ugao' uskoro postati mjesto okupljanja mladih ljudi, da će u značajnoj mjeri doprinijeti i profesionalnom i ličnom razvoju mladih, kao i da će zahvaljujući budućem sadržaju stvarati prilike za nova poznanstva, razmjenu ideja i znanja, a možda i za kontakte koji će rezultirati konkretnim ponudama za posao ili dalji razvoj karijere. Očekujem da će savremena oprema koja će nam biti na raspolaganju pomoći nastavku započetog procesa digitalizacije i dodatno nam olakšati pristup traženim informacijama i sadržajima – posebno onima koji su značajni za naše školovanje“, naglasio je Mujović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.