Srbija: Zaplijenjeno 800. 000 eura zbog malverzacija belgijskih klubova, umiješano i jedno lice iz CG
ilustracija

Operacija "Čista ruka"

Srbija: Zaplijenjeno 800. 000 eura zbog malverzacija belgijskih klubova, umiješano i jedno lice iz CG

Policija je u Beogradu i Nišu zaplijenila 800.000 eura za koje se sumnja da potiču od pranja novca stečenog malverzacijom u vezi sa transferima fudbalera u Belgiji.

Tužilaštvo za organizovani kriminal  je sopštilo da su državljani Srbije koji su osumnjičeni da su pokušali da operu novac u Srbiji na saslušanju,prenosi Anadolija.

Malverzacije su otkrivene u saradnji sa belgijskim, francuskim, luksemburškim, kiparskim, makedonskim i crnogorskim pravosudnim organima, a uhapšeni su trener fudbalskog kluba Briž, dvojica belgijskih fudbalskih sudija i nekoliko menadžera klubova iz prve lige Belgije.

Belgijska policija privela je srpskog fudbalskog menadžera Dejana Veljkovića, zajedno sa trenerom Klub Briža Ivanom Lekom.

Mediji navode da su u operaciji "Čista ruka" glavni osimnjičeni agenti Mođi Bojat i Veljković, a među istaknutima su i bivši trener Anderlehta Herman van Holsbek i sudije Sebastijan Delferir i Bart Vertenten.

Agencija AP navodi da je izvršeno 57 racija u zemlji i širom Evrope u sklopu istrage o finansijskim prevarama i namještanju utakmica.

Belgijsko savezno tužilaštvo je saopštilo da su 44 racije izvršene u zemlji, a još 13 u Francuskoj, Luksemburgu, na Kipru, u Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Pod sumnjom je najmanje jedna osoba i u Crnoj Gori, saopštilo je belgijsko tužilaštvo, prenosi AP.

U saopštenju tužilaštva se navodi da je dugogodišnja istraga pokazala da ima dokaze o "sumnjivim finansijskim operacijama" sportskih menadžera i indikacije na "mogući uticaj na utakmice" tokom prošle sezone.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.