Demokrate Bar: DPS koristi razne „cake“ da bi izbjegli direktno sučeljavanje sa  činjenicama i argumentima
Foto: Demokratska Crna Gora

Novi Statut Opštine prepisan tekst Zakona o lokalnoj samoupravi

Demokrate Bar: DPS koristi razne „cake“ da bi izbjegli direktno sučeljavanje sa činjenicama i argumentima

Nijedna diktatura nije lako podnosila i prihvatala proces demokratizacije društva i institucija, pa ni barska, saopštili su odbornici Demokrata u SO Bar.

"Kada vam neki visoki funkcioner DPS u sred skupštinskog zasijedanja pokušava nametati  i mijenjati stil obraćanja za skupštinskom govornicom, mi iz Demokrata smatramo da to nije ništa drugo do koprcanje lokalnog diktatora u pokušaju, jer sa nama i nad nama nema tog diktatora kojem će to uspjeti", naveli su.

Naime, na četvrtoj sjednici skupštinskog zasijedanja, kako su istakli, vladajuća koalicija izglasala je i donijela novi Statut Opštine, koji nije ništa drugo do prepisan tekst novog Zakona o lokalnoj samoupravi.

"Toliki nivo neinovativnosti prilikom sastavljanja novog Statuta pratilo je kašnjenje u njegovom donošenju, probijanje svih rokova za usaglašavanje sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, te izbor najviših funkcionera Opštine po starom Statutu i po starom Zakonu o lokalnoj samoupravi. I sve to samo da bi se prikazala uspješnost i efektivnost nove barske uprave. Sa DPS-om na čelu svaka efektivnost se nažalost završi na sljedeći način: Odbije se učešće opozicije u odborima, odbiju se svi predlozi opozicije podnijeti putem javne rasprave i pisanim putem, odbiju se svi amandmani podneseni na samoj sjednici, i sve to samo zbog jednog jedinog cilja: Da bi se pokazala superiornost diktatora odnosno DPS-a koji je i u ovom procesu morao biti isključivi nosilac posla. Efektivno i superiorno da, ali demokratski itekako ne", saopštili su.

Nadalje, kako navode, neke tačke dnevnog reda su skinute neposredno prije početka sjednice. Konkretno, Izmjene i dopune DUP-a Pečurice nijesu se našle na dnevnom redu, jer nije postojala saglasnost nadležnog ministarstva, bez objašnjenja zbog čega ili zbog koga ona nije postojala.

"Prilikom razmatranja Izvještaja TO Bar, odbornici Demokrata iznijeli su niz vrlo argumentovanih  primjedbi i sugestija na sam Izvještaj kao i na očigledne greške načinjene u njemu. Što se tiče dijela izvještaja koji se razmatra finansije, a budući da je nakon većeg previranja izabran novi direktor, bilo je potpuno nesvrsishodno diskutovati o finansijskom izvještaju bivšeg direktora, koji je inače već duže vrijeme predmet specijalnog tužilaštva zajedno sa pomenutim izvještajem", dodale su Demokrate.

Na kraju su napomenuli i činjenicu da je ova četvrta sjednica redovnog skupštinskog zasijedanja neobjašnjivo prekinuta u 16 časova, prije poslednje tačke dnevnog reda, čime se još jednom na prevaran način izbjegla mogućnost postavljanja odborničkih pitanja, s obzirom na to da se prema Poslovniku o radu SO Bar  odborničko pitanje postavlja i komentariše nakon što se iscrpe sve tačke dnevnog reda na kraju sjednice.

"Očigledno da je Demokratska partija socijalista, uz pomoć koalicionih partnera, a u strahu od odbornika Demokrata i opozicije, odlučila da koristi razne cake i na taj način izbjegava direktno sučeljavanje sa  činjenicama i argumentima, ali ih to neizbježno očekuje", zaključili su.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.