Dvadesetjednogodišnji ubica bugarske novinarke Marinove uhapšen u Njemačkoj
Viktorija Marinova

Dvadesetjednogodišnji ubica bugarske novinarke Marinove uhapšen u Njemačkoj

Osoba, koja se sumnjiči za ubistvo bugarske novinarke Viktorije Marinove (30), uhapšena je u Njemačkoj.

Tijelo novinarke, koja je istraživala moguću korupciju u vladi, pronađeno je u nedjelju. Premijer Bojko Borisov, državni tužilac Sotir Cacarov i ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov na zajedničkoj konferenciji za medije potvrdili su da se radi o 21-godišnjem Severinu Krasimirovu. 

Tužilac Cacarov izjavio je da se istražuju svi mogući uzroci iz profesionalnog i privatnog života Marinove te da prve indicije ukazuju na to da je napad izveden "veoma brzo".

Prema dostupnim informacijama, Marinova je ubijena tokom trčanja kraj rijeke. Krasimirov je bivši bokser i prije ubistva je konzumirao velike količine alkohola. 

Cacarov je naveo da postoji mogućnost da osoba, osumnjičena za silovanje i ubistvo novinarke, ukoliko se dokaže krivica, bude osuđena na 20 godina zatvora ili doživotnu kaznu. 

Premijer Borisov je kazao da DNK test pokazuje da je Krasimirov 100 posto ubica Marinove. 

Krasimirov je 7. oktobra otputovao u Njemačku, gdje mu živi majka. U toku su procedure za izručenje Krasimirova Bugarskoj gdje će mu se suditi. 

Novinarka lokalnog televizijskog kanala TVN Marinova ubijena je davljenjem u mjestu Ruse na sjeveru zemlje, objavilo je u nedjelju državno tužilaštvo Bugarske. Vodila je emisiju u kojoj je u proteklom mjesecu bilo riječi o prevari sa fondovima EU.

Smrt bugarske novinarke treće je ubistvo novinara u EU u posljednjih godinu dana. Malteška novinarka Dafne Karuana Galicija ubijena je u oktobru 2017, a u februaru ove godine ubijen je slovački novinar Jan Kucijak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.