Brod: U eksploziji u rafineriji poginula jedna osoba, devet povrijeđenih(VIDEO)
Foto: AA

Bosna i Hercegovina

Brod: U eksploziji u rafineriji poginula jedna osoba, devet povrijeđenih(VIDEO)

Jedno lice smrtno je stradalo, a devet je povrijeđeno u eksploziji koja se desila u krugu Rafinerije nafte u Brodu u utorak oko 21,30 sati.

Ovu informaciju potvrdila je u izjavi za Anadoliju Dragana Kerkez, potparolka Policijske uprave Doboj.

"Jedno lice smrtno je stradalo, a devet lica je povrijeđeno u nesreći koja se dogodila u Rafineriji nafte Brod. Od devet povrijeđenih lica, tri su otpuštena na kućno liječenje, dok je šest lica prevezeno na dalje pretrage u bolnicu u Doboju", kazala je Kerkez.

Uzrok eksplozije još uvijek nije poznat, a otvorena je istraga o njoj.

Uviđajem na mjestu nesreće rukovodi dežurni tužilac Okružnog javnog tužiteljstva Doboj zajedno sa pripadnicima PU Doboj, nakon čega će biti poznato više infromacija, rekla je Kerkez.

Požar, koji je buknuo nakon sinoćnje eksplozije i vidio se čak iz susjedne Hrvatske, iz Slavnonskog Broda na lijevoj obali rijeke Save, ugasili su vatrogasci. 

Rano jutros, u Brodu je maglovito vrijeme, te je mjesto nesreće slabo vidljivo izvan kruga Rafinerije. Inače, fotografisanje postrojenja Rafinerije nije dozvoljeno. Na ulicama se sretne tek pokoji stanovnik ovog mjesta na sjeveru BiH, na samoj granici sa Hrvatskom.

O detaljima nesreće javnosti bi danas trebalo da se obrate nadležni iz opštine Brod. 

Rafinerija nafte brod je jedina kompanija za preradu nafte i proizvodnju naftnih derivata u Bosni i Hercegovini. Osnovana je krajem 19. vijeka. Za vrijeme SFRJ bila je u državnom vlasništvu i doživjela najveću ekspanziju i širenje proizvodnje. Privatizovana je 2007. godine. Djeluje u okviru OPTIMA grupe koja je u vlasništvu ruskog Zarubežnjefta. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.