Akcija preventivnih pregleda u cilju očuvanja zdravlja za Romkinje i Egipćanke
Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Akcija preventivnih pregleda u cilju očuvanja zdravlja za Romkinje i Egipćanke

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Domom zdravlja – Podgorica i Romskim savjetom, organizovalo je danas preventivne zdravstvene preglede za pripadnice domicilne romske i egipćanske populacije.

"U Domu zdravlja na Starom aerodromu danas su obavljeni  pregledi za 25 žena iz romske i egipćanske populacije sa teritorije Glavnog grada, kojima je izvršena provjera nivoa šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska, izvršen pregled od strane ljekara opšte prakse i urađeno snimanje pluća i ginekološki pregled.

Pomenuta aktivnost imala je za cilj podizanje svijesti o značaju pravovremenih i redovnih pregleda pripadnica ranjivih grupa u našem društvu, a takođe i da se ukaže na važnost prevencije zdravlja", saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Predstavnici Ministarstva i ordinirajuća doktorka iskoristili su priliku da učesnicima akcije ukažu na značaj redovnog odlaska ljekaru, s druge strane, nastavku liječenja na primarnom, sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite ukoliko se za tim ukaže potreba,  ali i o ulozi njih kao roditelja koju imaju prema svojoj djeci kada je u pitanju očuvanje zdravlja.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sa pomenutim partnerskim institucijama i organizacijama svake godine organizuje pomenute akcije u gradovima u kojima živi značajan broj pripadnika romske i egipćanske populacije.

"Takođe,akcija se nastavlja sjutra, u saradnji sa Crvenim krstom , u 10 časova u Domu zdravlja na Starom aerodromu, kada će biti pregledana  grupa raseljenih žena iz romske i egipćanske populacije", saopšteno je.

Prethodno je slična aktivnost realizovana u Bijelom Polju i Tivtu, dok će, nakon Podgorice, sledeća  biti organizovana u petak, 12. oktobra 2018. godine, u Domu zdravlja u Nikšiću.

Iz Ministarstva podsjećaju da je oktobar mjesec Međunarodni mjeseca borbe protiv raka dojke, te ovim putem apeluju na građanke da redovnu idu na preventivne preglede grudi. 

"Ovakve akcije su jedan od načina da podstaknemo sve građane da se redovno javljaju na preventivne preglede i sačuvaju svoje zdravlje", poručuju iz Ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.