Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspješnom funkcionisanju Unije za Mediteran
Janković u Barseloni

Janković u Barseloni

Crna Gora će nastaviti da doprinosi uspješnom funkcionisanju Unije za Mediteran

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković, učestvovao je na 3. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji je održan u Barseloni.

Forum na visokom nivou, čiji je domaćin bio ministar vanjskih poslova Kraljevine Španije Đozep Borel, a kojim su kopredsjedavali visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost EU Federika Mogerini i ministar vanjskih poslova i iseljeništva Hasemitske Kraljevine Jordan Ajman Safadi, organizovan je povodom obilježavanja jubileja - 10 godina od osnivanja organizacije. 

Ujedno, to je bila i prilika da se analiziraju dosadašnji rezultati i ukaže na neophodnost intenziviranja saradnje na promociji inkluzivnog i održivog društveno-ekonomskog razvoja na prostoru Mediterana.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini je ukazala na kompleksnost regiona te apostrofirala značaj kontinuiranog unaprjeđivanja saradnje i političkog dijaloga uz fokusiranje na zajedničke interese u cilju kreiranja sigurnije i stabilnije budućnosti.

Ambasador Janković je naglasio spremnost Crne Gore, koja je već prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, da nastavi da doprinosi daljem radu Unije i pruži dodatan impuls snaženju stabilnosti i bezbjednosti na prostoru Mediterana, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Boravak u Barseloni bio je prilika i za posjetu sjedištu Unije za Mediteran i razgovor sa generalnim sekretarom Naser Kamelom o modalitetima buduće saradnje i aktivnijeg učešća Crne Gore u programima i projektima Unije.

Kamel je ukazao na značaj Crne Gore kao mediteranske države i pozdravio njen izuzetan napredak na vanjsko-političkom planu.

Na marginama Foruma održan je i panel u okviru Med4Jobs inicijative na kojem su govorili evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Johanes Han i generalni sekretar Unije za Mediteran Naser Kamel. Istaknuta je obostrana posvećenost realizaciji zajedničkih aktivnosti s ciljem kreiranja boljeg ambijenta za povećanje stope zaposlenosti prvenstveno mladih i žena, što je od posebne važnosti za sveukupan prosperitet Euro-Mediteranskog regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.