Zaustaviti dalju gradnju mini hidroelektrana
Ilustracija

Zbog rijeka izaći i na ulice

Zaustaviti dalju gradnju mini hidroelektrana

Priča o minihidoelektranama je zapravo vrlo jednostavna, kaže za Kodex bivši poslanik u crnogorskom Parlamentu Srđan Perić i dodaje da je uvjeren da je razumije ogroman broj garđana.

 Priča se svodi na to da uzak krug privilegovanih treba da preko računa za struju ostvari enorman profit u narednim - ne samo godinama – već decenijama. Dodatno, uništićemo sjajne vodoteke i zadati udarac turizmu posebno na sjeveru. Za sve to je pronađen izgovor – ispunjavanje direktive koja se odnosi na udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji, kaže Perić.

1104srdjanperic

Srđan Perić

“Rješenje koje trebamo je zapravo u sasvim drugačijem pristupu, novac je potrebno ulagati u energetsku efikasnost čime bi se smanjila potrošnja i rasipanje električne energije. Time bi se pokrenule i prateće privredne grane. To je rješenje, a grozničava gradnje mini hidroelektrana će samo stvoriti dugoročne probleme – pored ekonomskih po građane, tako i ekoloških po cijelu zajednicu i buduće generacije.“ konstatuje Perić za Kodex.

Jovana Janjušević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica uvjerena je da se u Crnoj Gori stvorena kritična masa za očuvanje rijeka. Cijevna je, kaže, uzdrmala Podgoricu iako se brane planiraju i grade sa druge strane granice. Iako je problem nastao u drugoj državi zatečeni smo, kaže Janjušević,  činjenicom da je neko imao hrabrosti da krene na kultnu rijeku kakva je Cijevna.

3392405719931548473611844048337792688717824n

Jovana Janjušević 

Sa druge strane, dodaje, problem minihidroelektrana nije samo problem jedne već svih zarobljenih rijeka i onih koje su osuđene na cijevi.

“Sjever Crne Gore je primjer beskrupuloznog uništavanja prirode na štetu lokalne zajednice a zarad povlašćenih investitora. Smatramo da je pravi trenutak da se zbog mini hidroelektrana izađe na ulice, svako sa svojom rijekom u srcu. Mini hidroelektrane ne doprinose ukupnom proizvodnji električne energije, ne otvaraju nova radna mjesta a sa druge strane devastiraju rijeke koje su tu hiljadama godina, koje lokalno stanovništvo koristi. Njih plaćaju građani iako niko od nas lično ne želi podržati takve projekte. Mi smo, za razliku od drugih zemalja gdje možete birati iz kojeg izvora želite trošiti struju, primorani da subvencioniramo kontroverzne projekte koji su na štetu zdravog razuma. Mini hidroelektrane odavno nisu problem samo narušavanja biodiverziteta već su prerasle u socio-ekonomski problem.“ konstatuje za Kodex Jovana Janjušević iz CZIPa.

Nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović godinama zagovara stav da Crna Gora treba da gradi velike hidroelektrane u državnom vlasništvu, uključujući i preispitivanje Deklaracije o Tari o čemu  je više puta javno govorio u Skupštini.

AleksandarDamjanovic

Aleksandar Damjanović

Istrajavanje na gradnji malih hidroelektrana je isključivo u funkciji širenja privatnog biznisa lica povezanih sa vlastima sa minimalnim doprinosom tzv.obnovljivim izvorima, kaže za Kodex Damjanović navodeći činjenicu da se nijedna lokalna samouprava nije pojavila da investira u male hidroelektrane i da profit ide u opštinsku kasu umjesto u privatne džepove.

“Uz činjenicu da su i neke poznate NVO papagajski počele da ponavljaju moje stavove i napadaju koncept mini hidroelektrana, iste su se istovremeno protivile i gradnji velikih, što znači da su bile direktno a i sada su u funkciji jedine preostale alternative pa je tzv. uvoznički lobi jedini pravi profiter višedecenjskih pogrešnih odluka u izboru energetskih prioriteta.” kaže za Kodex poslanik u crnogorskom Parlamentu Aleksandar Damjanović.

Poslanik Demokratskog Fronta Koča Pavlović smatra da je procjena da smo “premašili kvotu” malih hidroelektrana sasvim na mjestu, i da bi zato trebalo odmah uvesti moratorijum na daljnju izgradnju. Naravno da bi to trebalo odmah ozakoniti izmjenama i dopunama predmetnog zakona.

KocaPavlovic

Koča Pavlović

“Ova godina je učinila da svojevrsno “seljenje interesovanja” stranih turista sa juga prema sjeveru Crne Gore bude jasno vidljivo. To je praćeno “promjenom interesovanja” odnosno promjenom profila potražnje, koji se sve više okreće od standardnog, uhodanog modela koji je imamentan primorskoj ponudi, ka modelu eko-turizma koji snažno narasta na Sjeveru. Zato smo imali svojevrsni apsurd - istovremeni pad u privatnom smještaju na primorju, i snažan skok u istom takvom smještaju na sjeveru Crne Gore. Nastavljanje devastacije malih rječnih tokova kroz nekontrolisanu i ekološki pogubnu praksu koju primjenjuju vladini koncesionari malih hidroelektrana, zato predstavlja direktnu prijetnju razvoju turizma na Sjeveru. Razvoju na koji je Sjever jako dugo čekao i konačno ga dočekao. Daljnje “koncesionarsko divljanje” sa malim hidroelektranama predstavljalo bi stvarni udar na “ekološku državu”, a nikako doprinos, što se pokušava predstaviti kroz ovoštalu priču o “zelenoj energiji”.”kaže za Kodex poslanik DFa Koča Pavlović.

Mi Vas nećemo “daviti” informacijama gdje se ko sve buni zbog izgrađenih i planiranih malih hidroelekrana. Samo treba da znate da na svakom računu za struju imate dio koji plaćate za obnovljive izvore energije. Osnova za to je preporuka Evropske komisije kako bi se u svim zemljama dostigao nivo od 33 % u ukupnom energetskom bilansu. U Crnoj Gori je taj udio 42 %, pa nema osnova za to plaćanje. Čak to eksplicitno u Izvještaju za Crnu Goru konstatuje i Evropska Komisija.  

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.