Đukanović: Bilo nas u EU ili ne mi želimo evropeizaciju crnogorskog društva
Milo Đukanović

"Biće nam drago ako Evropa sačuva svoju viziju,Balkan nema alternative"

Đukanović: Bilo nas u EU ili ne mi želimo evropeizaciju crnogorskog društva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zahvalio je danas u Milanu počasnoj konzulici Dolly Predović povodom izdavanja knjige "Poslovati sa Crnom Gorom". On je ocijenio da je to primjer dobrog predstavljanja zemlje i odličan prilog dobroj promociji prirodnih ljepota, kulturne baštine i poslovnog ambijenta Crne Gore.

Đukanović je u izlaganju na istoimenom skupu istakao da je Predović tim izdavačkim poduhvatom "izašla iz okvira koji predstavlja pozicija počasnog konzula i učinila da se crnogorski investicioni potencijali predstave izbirljivoj milanskoj i italijanskoj javnosti."

On je zahavalio i Hipotekarnoj banci koja je obezbijedila da se događaj obavi na reprezenativnom mjestu kao što je hitel "Four Seasons" u Milanu.

"Ovdje je riječ o izuzenoj socijalnoj odgovornosti Hipotekarne banke prema Crnoj Gori", ocijenio je predsjednik Crne Gore.

On je podsjetio da ovo nije prvo predstavljanje crnogorskih investicionih potencijala u Milanu, jer se to desilo i 1995. godine kada je fudbalski genije Dejan Savićević na pravi način promovisao zemlju. 

"Iskreno mu se zahvaljujem što je svih godina ispoljavao taj stepen odgovornosti prema svojoj državi. Osim njega zahvaljujem se i još jednom fudbalskom majstoru Mirku Vučiniću koji je karijeru stekao u Italiji. Hvala vam na prilozima koje ste dali. Od tog perioda 1995. tekla je savremena istorija Crne Gore. 1996. se Crna Gora okrenula od retrogradne politike koja je obilježavala jugoslovensku zajednicu, a 1999. smo sačuvali Crnu Goru od zaista poraznog bombardovanja, kažem poraznog jer je to bio poraz politike. Posebno je poraz kad se dešava u srcu Evrope na kraju 20.vijeka", rekao je Đukanović. 

A010

Istakao je da je uslijedio period diplomatske aktivnosti gdje je trebalo predstaviti nepovjerljivoj evropskoj javnosti da je Crna Gora u stanju da obnovi nezavisnost, a da ne ugrozi svoju i regionalnu stabilnost, što je i uspjela 2006.

"I evo danas 12 godina od nezavisnosti, pokazali smo da smo imali jasnu viziju i dovoljan kapacitet da je uspješno realizujemo. Postali smo članica NATO saveza, i CG je pokazala odlučnost da ide putem evropskog razvoja i da uspješno realizuje svoju viziju. Uspjeli smo da pokušamo da motivišemo i druge u okruženju i da prekinemo praksu viševjekovnog lutanja i krenemo ka našoj prirodnoj evropskoj luci. Crna Gora je napravila prvi korak i danas nema dileme da nezaustavljivo stremimo evropskom sistemu vrijednosti", rekao je Đukanović.

Ističe da je svjestan da postoji konfuzija u evropskoj politici, posebno kada je posrijedi politika proširenja. 

"Bez obzira na to nepokolebljivo idemo ka tome. Bilo Unije ili ne, bilo nas u njoj ili ne mi želimo evropeizaciju crnogorskog društva. Mi želimo da crnogorsko društvo danas i sjutra živi na onim standardima koji predstavljaju sistem vrijednosti savremene evropske civilizacije. Imamo jasno liderstvo kada je u pitanju državna politika i mi želimo Crnu Goru zasnovanu na tržišnoj ekonomiji i vladavini prava. Biće nam drago ako Evropa sačuva svoju viziju, i ne bi smjelo da ima dileme za zemlje Balkana. Balkan je propustio toliko šansi da je potrošio alternative", ocijenio je Đukanović i dodao da integracija Balkana drugo ime za njegovu stabilnost.

A009

Procesi koji se događaju na globalnoj sceni postavljaju pitanje da li će Evropa biti u stanju da bude globalno konkurentna, dodao je Đukanović kao građanin Evrope. 

"Ujedinjena Evropa može da sačuva performanse konkurentnosti na globalnoj sceni. I zbog toga Crna Gora nepokolebljivo ide dalje putem svoje evropeizacije. Ono na šta smo usredsređeni je pitanje unapređenja kvaliteta života građana", rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je Crna Gora najdinamičnija investiciona destinacija na jugoistoku Evrope i ubijeđen je da će to i narednih decenija biti.

Na panelu koji je okupio istaknute italijanske investitore, bankare i preduzetnike učestvovali su i najviši predstavnici Univerziteta Boconi iz Milana i italijanske  Konfindustrije. Tokom skupa su prezentovani naši najuspješniji investicioni projekti u turizmu, Porto Montenegro, Porto Novi i Luštica bay.

Pokrovitelj događaja,u organizaciji Počasnog konzulata Crne Gore u Milanu, je Hipotekarna banka.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.