SNS podigao spomen obilježje Srbima i Crnogorcima stradalim u Balkanskim ratovima (FOTO)
Foto: Srpski nacionalni savjet

"Krst posvećen mučenicima koji su željno čekali slobodu poslije skoro više od 500 godina"

SNS podigao spomen obilježje Srbima i Crnogorcima stradalim u Balkanskim ratovima (FOTO)

Srpski nacionalni savjet Crne Gore, uz podršku Udruženja Srba i Crnogoraca „Morača-Rozafa“ iz Skadra, podigao je spomen-obilježje stradalim ratnicima, Srbima i Crnogorcima, koji su svoje živote dali na poprištima Dečića, Bardanjolta i Taraboša u Balkanskim ratovima, 1912. i 1913. godine.

Prošlo je više od sto godina od kada hiljade srpskih i crnogorskih junaka počiva na skadarskim obodima bez zaslužene pažnje, kako Srbije, tako i Crne Gore. Poslije više od 105 godina Srpski nacionalni savjet je postavljanjem impozantnog krsta obilježio stratišta Srba i Crnogoraca, mučenika koji su željno čekali slobodu poslije skoro više od pet stotina godina- saopšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta. 

SNS5257

Foto: Srpski nacionalni savjet

Kako je navedeno, osveštanje spomen-obilježja obavilo je sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, uz prisustvo članova organizacija Srpskog nacionalnog savjeta i „Morača-Rozafa“ iz Skadra.

„Gotovo da nema nijedne porodice u Crnoj Gori čiji preci nijesu učestvovali i stradali u Balkanskim ratovima tokom oslobođenja Skadra od Turaka, pa je naša obaveza bila da se postavljanjem krsta sjetimo već pokrivenih humki odvažnih ratnika koji do ovog trenutka nijesu dobili zasluženo poštovanje. Srpski nacionalni savjet će i u svojim budućim aktivnostima raditi na obilježavanju onih datuma i onih spomen-obilježja koji svjedoče o vjekovnoj borbi srpskog naroda za teritorijalnu cjelovitost Crne Gore i zajedništva naroda u njoj“, kazao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović nakon osveštanja spomenika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.