Ministri Z.Balkana dali podršku u izmjenama regionalnog Sporazuma o romingu

Regionalni sastanak sa resornim ministrima Zapadnog Balkana

Ministri Z.Balkana dali podršku u izmjenama regionalnog Sporazuma o romingu

Sastanak resornih ministara država Zapadnog Balkana na temu „Digitalna agenda za Zapadni Balkan“ održan je danas u organizaciji Regionalne škola za javnu upravu (RESPA).

Sastanak je otvorila Ratka Sekulović, direktorica ReSPA-e, a sastanku su prisustvovali i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Marija Gabriel, ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, ministar javne uprave Kosova, Mahir Yagcilar,ministar informacionog društva i administracije Makedonije Damjan Mancevski i pomoćnica ministra infrastrukture i energetike Albanije, Dorina Cinari.

Na sastanku su razmijenjena iskustava i predstavljene planirane aktivnosti koje su prepoznate na putu razvoja digitalnog društva i ostvarivanja ciljeva definisanih Digitalnom agendom WB6, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Poštujući zaključke premijera tokom berlinskog procesa s ciljem jačanja sporazuma postignutom na Digitalnom samitu u Skoplju koji se, takođe odražavaju, u Digitalnoj agendi za Zapadni Balkan, kao jednoj od šest vodećih inicijativa EU za Zapadni Balkan, na današnjem sastanku, Komesarka Gabirel  i prisutni ministri zaključili su, sljedeće: potreba za podrškom integrisanog pružanja usluga prepoznata je kao jedna od ključnih prioritetizovanih oblasti, zajednički tehnički standardi moraju se podržati u cilju podrške međusektorskim i prekograničnim javnim uslugama, interoperabilnosti javnih usluga i ponovog korišćenja podataka ( otvoreni podaci).

Takođe, ministri su se dogovorili da daju podršku u izmjenama regionalnog Sporazuma o romingu, kao i da se iskoriste sredstva iz zapadno-balkanskih okvira u iznosu od 30 miliona eura za jačanje širokopojasnog pristupa i interneta.

Kako je saopšteno, neophodno je da se unaprijede kapaciteti i obezbijedi prekogranična saradnja u sajber bezbjednosti, regionalna interoperabilnost, startup-ovi, digitalne vještine, korišćenje  novih informacionih teghnologija, kao što je Blockchain i  vještačka inteligencija.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.