Haradinaj: Kosovo neće izvoziti kriminalitet u EU već poštene ljude, turiste...
Foto: Anadolija

Drastično smanjen broj tražilaca azila

Haradinaj: Kosovo neće izvoziti kriminalitet u EU već poštene ljude, turiste...

Kosovo je drastično smanjilo broj tražilaca azila u zemljama Evropske unije, izjavio je danas premijer Kosova Ramuš Haradinaj na sastanku na visokom nivoa za vladavinu zakona.

Haradinaj je u uvodnom izlaganju naglasio da je Kosovo mnogo radilo na smanjenju migracije ka zemljama Evropske unije, jer je to jedno od glavnih pitanja u procesu vizne liberalizacije, koji se privodi kraju, prenosi Anadolija.

“Pitanje migracije je jedno od glavnih pitanja, jer Evropska unija želi da se obezbijedi da sa Kosova neće biti migracije ka zemljama EU. Mi smo uradili dobar posao na stopiranju potencijalnog fluksa i broj tražilaca azila drastično je pao. Od 2015. do danas broj tražilaca azila je opao za više od 95 posto, sa 67 hiljada u 2015. godini na 2.800 u 2018. godini”, kazao je Haradinaj.

Dodao je da se i pored toga mora raditi još više i da građani Kosova moraju znati da im je budućnost u evropskom Kosovu. Poručio je i da Kosovo neće izvoziti kriminalitet i nesigurnost u EU, nego poštene građane, studente, turiste, preduzetnike i ljude koji će u EU putovati poslovno.

Ostatak sastanka je bio zatvoren za medije, a prisutvovali su mu i zamjenica ambasadora SAD-a u Prištini Kolin Hiland, šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova, ministar pravde Kosova Abelard Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Bejtuš Gaši, glavni državni tužilac Aleksander Lumezi I drugi predstavniči bezbjedonosnih institucija.

Vlada Kosova je 2018. godinu proglasila godinom vladavine reda i zakona u zemlji.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.