Evo kako živi mladi Jovan (16): Potpuno sam, bez struje i vode, a kuću neće da napusti
Foto: Screenshot

Otac umro, majka ga napustila

Evo kako živi mladi Jovan (16): Potpuno sam, bez struje i vode, a kuću neće da napusti

Jovan Nikolić ima 16 godina, živi potpuno sam u neuslovnoj kući bez struje u selu Vrmdža u okolini Sokobanje u Srbiji.Društvo brine o njemu, ali su nesrećne porodične okolnosti i odnosi učinili da mu život ne bude lak. Ne želi da bude hraniteljskoj porodici kao i da živi u kući koju je njegova porodica ranije dobila od jedne fondacije, piše RTS.

Kada dođete kod Jovana, morate da se zapitate kako u 21. vijeku vrijeme provodi jedan 16-godišnjak. Potpuno sam, bez struje i vode u kući.

"Ujutru ustanem, doručkujem, nahranim prase i pse i poslije idem da radim. Sa strujom je dobro ali kad nema struje, šta da radiš – ništa", kaže Jovan.

Osim duga za struju od 200.000 dinara, otac, koji je preminuo, ostavio mu je trošnu kuću, nedovršenu štalu. Sestra se udala, a majku, koja ih je davno napustila, Jovan ne pominje.

Koliko mogu pomažu mu mještani i opština. Zvanično o njemu brine sokobanjski centar za socijalni rad, ali Jovan ne želi da ode iz kuće u Vrmdži.

"Ne bismo željeli da ga silom negdje smještamo, niko ne može licisama da ga drži u hraniteljskoj porodici, jer kao što sam kaže: 'odmah iste večeri, ja se vraćam kući'", priča Vladimir Pavlović iz Centra za socijalni rad u Sokobanji.

"Ovdje sam navikao, ovdje imam svoje ljude, uvijek će da mi pomogne svako, u svako vrijeme, imam gdje da radim ovde u selu", kaže mladi Jovan.

Slaviša Krstić iz Vrmdže kaže za Jovana da je dobar dječak, poslušan, druželjubiv, druži se sa mještanima, odlazi do komšija, pomaže drugima.

Životinje Jovanu ispunjavaju dan, imao je i magarence s kojim je i zarađivao. Čini se da mu ono najviše nedostaje.

"Dok sam imao magarence tada je bilo bolje, sa magarencetom dovezem sijeno, drva", žali se Jovan.

Jovanu se ne vidi tuga zbog samoće, život ga je naučio da bude skroman, jedino što je dječački tvrdoglav i ne želi da napusti svoju kuću.

RTS
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.