Izbori u BIH: Džaferović, Komšić  i Dodik osvojili najviše glasova
Dodik: Pobjeda čista kao suza, foto:AA

Preliminarni rezultati

Izbori u BIH: Džaferović, Komšić i Dodik osvojili najviše glasova

Na osnovu 43,42 posto obrađenih biračkih mjesta, kako je saopštio CIK BiH, u trci za člana Predsjedništva BiH vode Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD)

Na osnovu 43,42 posto obrađenih biračkih mjesta, prema preliminarnim rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), vodeći u utrci za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda je kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović sa osvojenih 100.872 ili 37,97 posto glasova.

Drugoplasirani je Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP) sa 88.745 ili 33,40 posto, potom slijedi Fahrudin Radončić iz Saveza za bolju budućnost (SBB) sa 32.816 ili 12,35 posto, nezavisni kandidat Mirsad Hadžikadić sa osvojenih 22.712 ili 8,55 posto, Senad Šepić iz Nezavisnog bloka sa 16.297 ili 6,13 posto te Amer Jerlagić iz Stranke za BiH (SBiH) sa osvojenih 4.227 glasova ili 1,59 posto. 

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodeći je Željko Komšič iz Demokratske fronte (DF) sa 96.182 glasova ili 49,47 posto, drugoplasirani je Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) sa 75.170 ili 38,66 posto, potom Dijana Zelenika iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) sa 13.462 ili 6,92 posto, Boriša Falatar iz Naše stranke sa 6,274 ili 3,23 posto te Jerko Ivanković Lijanović iz narodne stranke Radom za boljitak (NSRB) sa 3,351 glasom ili 1,72 posto.

Kada je u pitanju u Republika Srpska, vodeći u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH je Milorad Dodik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa osvojenih 127.263 glasova ili 55,15 posto, a slijedi Mladen Ivanić iz Saveza za pobjedu sa 96.879 ili 41,98 posto, te Gojko Kličković iz Prve SDS sa 3.433 ili 1,49 posto i Mirjana Popović SNS 3.185 ili 1,38 posto. 

Dodik je sinoć proglasio pobjedu navodeći da je "čista kao suza".Naglasio je i da je Ivanić kažnjen za "kalkulantsku i poslušničku politiku prema zapadu i stranim ambasadama".

"Zalagaću se za poziciju RS broj jedan u BiH i moja deviza će biti RS prije svega. Republika koja će se baviti zaštitom ustavnog poretka i svog položaja u BiH odbacivati svaku vrstu nametanja, a sve što je nametano postaviti  na dnevni red ponovo za dogovor. Ukoliko tako ne bude u BiH će biti teško napraviti napredak. Ne zanima me ko su izabrani članovi iz druga dva naroda, ne kalkulišem s tim, kalkulišem sa voljom naroda koji je meni dao podršku", rekao je Dodik.

Ponovio je da "ide tamo kao predstavnik srpskog naroda i tako ću se ponašati"."Želim da uspostavim dobru komunikaciju, vjerujem da BiH možda i može da postigne neki napredak ukoliko se budu uvažavali jednako svi", kazao je on.

Željko Komšić, kandidat koalicije Demokratska fronta-Građanski savez za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda nešto prije ponoći proglasio je pobjedu i poručio svim Hrvatima u BiH da je on njihov predsjednik i da nemaju razloga za strah i brigu, javlja Anadolija.

“Želim da znate da sam tu da služim svim građanima BiH i da svima stojim na raspolaganju, bez obzira da li su glasali za mene, glasali protiv ili nisu nikako. Moja poruka prije svega ljudima Hrvatima u zapadnoj Hercegovini, srednjoj Bosni i bilo gdje po BiH, želim da znate da je naš ustavni sistem takav da je omogućio da se ponovo nalazim na ovom mjestu i želim da znate da nemate nikakvog razloga ni za strah, ni za brigu, i ja sam vaš predsjednik bez obzira glasali vi za mene ili ne.  Trudiću se da ne napravim nijednu grešku u svom budućem političkom angažmanu i trudiću se da opravdam vaše povjerenje.“

2018100723274849637896693WebKomšić, foto:Anadolija

Šefik Džaferović je zahvalio svim građanima BiH što su danas na 5.700 biračkih mjesta, bez ozbiljnijih incidenata, iskazali demokratski kapacitet.

"BiH je danas potvrdila svoj demokratski kapacitet. SDA je zadržala poziciju liderske političke stranke i ja sam, prema sadašnjim rezultatima, u vođstvu i pobijedio sam za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda", poručio je Džaferović sinoć

Istakao je da je toj zemlji potrebna stabilnost, ekonomske reforme i integracija te da će tražiti da to bude fokus djelovanja novog saziva Predsjedništva BiH. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.