Skoplje je novo rusko uporište na Balkanu
Januš Bugajski

Bugajski smatra

Skoplje je novo rusko uporište na Balkanu

Ukoliko se blokira makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti u cijelom regionu.

Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji - kazao je američki analitičar Januš Bugajski analizirajući neuspjeh referenduma o imenu u Makedoniji, piše Pobjeda.

Ističe da je niska izlaznost na referendumu dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i otvorena vrata NATO-a i EU.

- Ukoliko se sporazum ne podrži, zemlja će biti sve više izložena etničkoj radikalizaciji, regionalnoj nestabilnosti i miješanju Moskve. Jedini izlaz Zaeva može biti pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to samo po sebi predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma.Mnogo zavisi od toga da li će se koalicija između socijaldemokrata i najveće albanske partije, Demokratske unije za integraciju održati i da li će dešavanja oko referenduma podstaći pozive Albanaca za neučestvovanje u Vladi i militantnije zahtjeve za federalizaciju ili teritorijalnu autonomiju - kaže Bugajski.

Ističe da mnogi Makedonci tvrde da će novim imenom biti eliminisani njihov identitet i jezik, uprkos činjenici da su mnogi narodi imali geografske oznake porijekla u imenu države, bez slabljenja svog etničkog identiteta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.