Postala prva žena u Velikoj Britaniji kojoj je izvršena transplantacija obje šake
ilustracija

Majka troje djece gotovo umrla od sepse

Postala prva žena u Velikoj Britaniji kojoj je izvršena transplantacija obje šake

Britanka Tanja Džekson, majka troje djece koja je gotovo umrla od sepse, postala je prva žena u Velikoj Britaniji kojoj je izvršena transplantacija obje šake.

Džekson (42) je izjavila da je "uzbuđena zbog budućnosti" poslije uspješne 15-časovne operacije u gradu Lidsu prošlog mjeseca, prenosi Indipendent. 


Provela je dvije godine na listi čekanja za transplantaciju amputirane lijeve šake, dijela lijeve ruke i najvećeg dijela desne šake. 

"Preplavljuju me sve vrste emocija. Ne mogu da dočekam da povratim svoj život i da budem nezavisna", navela je Džekson. 

Dodala je da se najviše raduje "uobičajenim stvarima", da bude u mogućnosti da češlja kosu svojih ćerki i da ih drži za ruke. 

Džekson je u svojim 20-im oboljela od ulceroznog kolitisa, a ozbiljno se razboljela u martu 2015. godine kada je došlo do infekcije krvi. 

Muž ju je odveo u bolnicu kada joj se stomak naduo, a prsti na rukama i nogama počeli da postaju crni, zbog čega su doktori bili primorani na amputaciju zahvaćenih dijelova da bi joj spasli život. 

Poslije dvije godine čekanja, dobila je poziv prošlog mjeseca, a nada se da će u roku od dvije godine povratiti punu funkcionalnost obje šake. 

Profesor plastične hirurgije Sajmon Kej rekao je da vjeruje da će takve operacije postati češće kako se veći broj pacijenata bude uspješno oporavljao. 

"I prije 30 godina imali smo tehnologiju da izvedemo tu proceduru, ali niko nije mislio da će ljekovi spriječiti odbijanje (ruke). Mislili smo da je to nemoguće", kazao je Kej.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.