Uz OVE trikove uvijek ćete imati novca
Ilustracija

Uz OVE trikove uvijek ćete imati novca

Iako možda iz mjeseca u mjesec pažljivo zapisujete sve troškove i novčane obaveze, vjerujemo da se većina vas često pred kraj mjeseca nađe u finansijskoj krizi.

Ipak, postoji rješenje i za ovaj problem. Sljedeći trikovi znatno će popraviti način na koji raspolažete novcem i lišiti vas nepotrebne krize kako bi smireno dočekali sljedeću platu.

1. Riješite se samo jednog nepotrebnog troška 

Razmislite na šta sve trošite novac. Pokušajte da se sjetite jedne stvari, poput pretplate na časopis, na koju svaki mjesec trošite određenu svotu, a nije vam prijeko potrebna. Ako se odreknete jedne, biće vam lakše da se u budućnosti odreknete stvari za koje ste mislile da bez njih ne možete. Razmislite na šta tačno trošite novac i odlučite što vam je neophodno, a što ne. 

2. Podijelite troškove s partnerom, prijateljem ili cimerom

Ako vaš prijatelj ima pretplatu na određeni sadržaj ili servis na internetu koji i vi želite, nema potrebe da plaćate cijeli iznos, već ga jednostavno zamolite da koristite isti nalog i podijelite troškove. Takođe, razmislite i o zajedničkoj kupovini namirnica. Na početku će vam se učiniti kao zanemariva svota, ali kada saberete koliko biste na te stvari potrošili godišnje, iznenadićete se. 

3. Plaćajte gotovinom

Pokušajte što češće da plaćate gotovinom. Kada fizički vidite novac koji vam je ostao, lakše ćete da donosite odluke o kupovini nego kada plaćate karticom sa kojom se vrlo lako možete zanijeti i potrošiti znatno više nego što ste planirali. 

4. Dobro razmislite prije nego što bacite ili poklonite neke stvari

Prije nego što odlučite nešto da bacite ili poklonite nekoj daljoj rodbini, razmislite da li možete da prodate tu stvar. Danas postoji mnogo stranica koje pružaju uslugu prodaje polovnih i novih stvari. Takođe, nemojte striktno da se držite datuma isteka roka hrane. Ako na nekoj namirnici stoji da je "najbolje upotrebiti do" određenog datuma, to znači da bi i nekoliko dana nakon prolaska tog datuma ta namirnica mogla biti u savršeno dobrom stanju. Takođe, nemojte da kupujete istu stvar u velikim količinama jer možete brzo da se zasitite i da vam propadne ostatak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.