Evo kako se ispravno čuvaju ljekovi
Ilustracija

Evo kako se ispravno čuvaju ljekovi

Kako bi se očuvala aktivnost i delotvornost sastojaka ljekova i obezbijedilo da oni stvarno djeluju, važno je i kako se ljekovi čuvaju.

Uz svaki lijek proizvođači i navedu kako se koristi i kako se čuva, ali opšta je preporuka da ljekove treba čuvati na suvom mjestu i na sobnoj temperaturi. Zato, kupatilo, kao mjesto gde se kod nas veoma često drže ljekovi, nikako nije pogodno za to.

Najbolje je u kući odrediti posebno mjesto samo za tu svrhu, recimo jednu fioku u kojoj će ljekovi stajati. To će pomoći da uvijek znate gdje da nađete lijek, ako vam zatreba a i da povremeno provjerite, da li među ljekovima koje čuvate, ima i onih sa isteklim rokom trajanja, koje bi trebalo baciti.

Neki ljekovi pak, zahtijevaju čuvanje u frižideru i njih je najbolje držati na pregradi iznad fioke predviđene za čuvanje povrća, pošto je na njoj temperatura uvijek približna. Hladan lijek je prije upotrebe poželjno malo držati u ruci da se zagrije, naročito ako je riječ o kapima, jer one, kada su hladne, ne prijaju baš ušima ili očima.

Kada lijek ne pijete kod kuće, nego ga nosite na posao ili neko drugo mjesto, gdje ćete primiti terapiju, nemojte ga nositi u džepu, bar ne onom koji je uz tijelo, da se ne ugrije. Najbolje je da lijek stavite u torbu ili spoljni džep i da pritom, ako već nije u svojoj originalnoj kutiji, bude spakovan u čistoj foliji ili kutijici.

Poseban oprez u čuvanju ljekova savjetuje se porodicama sa malom djecom. One ljekove treba da čuvaju van domašaja mališana, jer neki ljekovi mogu da budu veoma opasni po djecu, ukoliko ih slučajno progutaju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.