Vlada sprema više od 3.000 otkaza, otpremnina oko 9.132 eura
Ilustracija

Vlada sprema više od 3.000 otkaza, otpremnina oko 9.132 eura

Planom optimizacije, Vlada je u naredne dvije godine planirala otkaze za 1.965 službenika i 1.217 opštinara. U slučaju da činovnici budu proglašeni tehnološkim viškovima, sleduje im otpremnina od minimum 12 prosječnih bruto zarada na nivou države, što iznosi 9.132 eura, budući da je prosječna julska bruto zarada iznosila 761 eura.

Država je već odlučila da se otpuštanje službenika iz glomazne državne i lokalne uprave mahom vrši kroz instituciju „sporazumnog prekida radnog odnosa“ i proglašenje „tehnološkog viška“, piše Portal Analitika.

Problem, međutim, predstavlja činjenica da sporazumni prekid radnog odnosa ne znači i isplatu otpremnina.

Zbog toga će se pristupiti izmjenama Zakona o zaradama, izmjenama Odluke o otpremninama zaposlenih u javnom sektoru, kao i sprovođenju ankete za zaposlene o zainteresovanosti za sporazumni prestanak radnog odnosa uz isplatu otpremnine zaposlenom, kako bi se jednobrazno riješili viškovi zaposlenih na centralnom i lokalnom nivou .

Drugim riječima, cilj tih zakonskih promjena je da službenik ima pravo na otpremninu i u slučaju sporazumnog prekida radnog odnosa, što do sada nije bio slučaj.

Ono što je očekivanje javnosti i službenika, je da otpremnina za sve otpuštene u javnom sektoru ne budu ispod pomenutih 9.132 eura. Naročito što je svaka opština do sada samostalno određivala iznos otpremnina za otpuštene radnike.

U Glavnom gradu neće biti otpuštanja opštinara: Nemaju sve opštine problema sa viškom zaposlenih. Iz Glavnog grada je nezvanično Portalu Analitika kazano da u Podgorici neće biti otpuštanja opštinskih službenika.

“Nijesmo predvidjeli program otpremnina jer kod nas nema problema sa radnom snagom, kao u drugim opstinama. Podgorica stalno raste, formiraju se novi servisi i u principu nemamo prekobrojnih”, rečeno je tom portalu iz Glavnog grada.

U sistemu Glavnog grada i gradskim preduzećima ukupno je zapošljeno oko 2,7 hiljada službenika, a gradonačelnik Ivan Vuković je najavio formiranjem posebne službe koja će se baviti povlačenjem sredstava iz IPA fondova.

Za razliku od Podgorice, ostale opštine kubure sa viškom činovnika, mahom zaposlenih po raznim partijskim linijama u prethodnim izbornim ciklusima.

Ko ima pravo na otpremninu

Prema aktuelnim crnogorskim propisima, zaposlenom, u slučaju proglašenja tehnološkim viškom pripada otpremnina u visini od 12 bruto zarada zaposlenog ili 12 prosječnih bruto zarada u Crnoj Gori, u zavisnosti što je povoljnije za zaposlenog.

Takođe, državnom službeniku i namješteniku prilikom odlaska u penziju, pripada otpremnina u visini od 14 obračunskih vrijednosti koeficijenta koju utvrđuje Vlada Crne Gore. Trenutno, koeficijent iznosi 90 eura.

“Pitanje isplata otpremnina uz sporazumni prestanak radnog odnosa, trebalo bi biti uređeno posebnim pravnim aktom Vlade na sveobuhvatniji način, kojom bi se dodatno uredila sva neophodna pitanja od značaja za postupak, način i visinu isplate otpremnine. Ovom odlukom bi bila uređena i pitanja koja se odnose na isplatu otpremnine za zaposlene u javnom sektoru, koja ispunjavaju jedan od uslova za odlazak u penziju – bilo po godinama starosti, bilo po stažu”, predlaže se u Planu optimizacije.

Na zaposlene u državnim organima sporazumni prestanak radnog odnosa regulisan je Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, kao mogućnost kojom je propisano da starješina državnog organa i službenik mogu da zaključe pisani sporazum o prestanku radnog odnosa, kojim se određuje i dan prestanka radnog odnosa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.