Dobitnici Nobelove nagrade za mir su doktor iz Konga i bivša robinja Islamske države
Mukvege i Murad

Dobitnici Nobelove nagrade za mir su doktor iz Konga i bivša robinja Islamske države

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za mir su doktor iz Konga Denis Mukvege i Nadija Murad, bivša robinja Islamske države.

Denis Mukvege je ginekolog koji je je lečio žrtve seksualnog nasilja u Kongu a Nađa Murad, jazidska aktivistiknja za ljudsaka prava i bivša seksualna robinja Islamske države u Iraku.

Nobelov komitet je za ovogodišnju nagradu primio 216 nominacija za pojedince i 115 za organizacije. Međutim, samo par imena procurilo je u javnost. Nobelov komitet, naime, već 50 godina čuva u strogoj tajnosti imena svih kandidata, a ako i neko dospe u javnost, tu je zbog toga što je objavio onaj ko nekog nominuje. 

I ove godine neka imena izazivaju kontraverze. Naime, među poznatim nominovanima za Nobelovu nagradu za mir je sirijska civilna orgnazicija "Bojeli šlemovi", oko čije uloge u Siriji se nikako ne slažu sukobljene strane. 

Takođe, nominovani su i ruski list "Novaja gazeta", Edvard Snouden koji je objelodanio na stotine tajnih dokumenata američke nacionalne službe za bezbjednost Komeserijat UN za izbjeglice, prenio je AP.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.