Implementacija mjera predviđenih  deklaracijom NATO i EU od izuzetne važnosti za CG
Foto: Ministarstvo odbrane

Alijansa temelj jake kolektivne odbrane

Implementacija mjera predviđenih deklaracijom NATO i EU od izuzetne važnosti za CG

Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je danas, tokom sastanka Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji se održava u Briselu, na sesiji posvećenoj NATO politici odbrane i odvraćanja.

Ministri odbrane potvrdili su da će nastojanja u očuvanju mira, stabilnosti i bezbjednosti u cijelom evroatlantskom području ostati prioritet i u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, alijansa predstavlja temelj jake kolektivne odbrane i nastaviće efikasno da ispunjava ključne zadatke definisane Strateškim konceptom, istovremeno se prilagođavajući promjenama koje sobom novi bezbjednosni kontekst.

Saveznice su se obavezale da će se dati snažan doprinos kako bi se transformacija NATO komandne strukture odvijala planiranom dinamikom, a u periodu koji slijedi razmatraće se raspoređivanje vojnog personala na pozicije predviđene adaptiranom komandnom strukturom.

Alijansa će ostati čvrsto posvećena zaštiti i odbrani teritorija svih saveznica u skladu sa članom 5 Vašingtonskog ugovora, a kao sredstvo za prevenciju konflikata, ključan je koncept odbrane i odvraćanja koji će se i u narednom periodu bazirati na odgovarajućoj kombinaciji nuklearnih i konvencionalnih kapaciteta.

Tokom sastanka, naglašeno je da EU ostaje važan partner NATO, a da je u proteklom periodu postignut značajan napredak u oblasti saradnje dvije organizacije. Takođe, pozdravljena je posvećenost NATO i EU unapređenju vojne mobilnosti, kao i težnja za produbljivanjem saradnje u skladu sa zaključcima Evropskog savjeta iz juna 2018. godine.

Ministar je pozdravio napore na implementaciji nove NATO komandne strukture, s obzirom da na taj način NATO dokazuje sposobnost kontinuiranog prilagođavanja strukture i načina funkcionisanja u skladu sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

U tom kontekstu, istakao je da će Crna Gora nastaviti da razmatra pozicije u okviru komandne strukture koje bi njeni pripadnici mogli popuniti u predstojećem periodu. Ministar je istakao važnost implementacije mjera predviđenih novom Zajedničkom deklaracijom NATO i Evropske Unije, uzimajući u obzir značaj saradnje dvije organizacije, sa fokusom na njihovu komplementarnost i potrebu razvoja odbrambenih kapaciteta koji se neće međusobno preklapati.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.