Masovne grobnice u Indoneziji: Žrtve zemljotresa kopaju zajedno, porodice tragaju za tijelima djece

Zbog nedostatka mjesta u mrtvačnicama u Indoneziji dolazi do raspadanja leševa, koji čekaju na identifikaciju, javlja agencija Anadolija.

Zemljotres i cunami koji su prošle sedmice pogodili indonezijsko ostrvo Sulavesi, gotovo da su pojedina područja sravnili sa zemljom, a stanovništvo je bilo primorano smjestiti se u šatore na uzvišenjima.

Najviše ljudskih žrtava bilo je na ostrvu Sulavesi gdje u mrtvačnicima više nema mjesta. Neugodan miris širi se s područja Paboja gdje se nalaze tijela za ukop.  

Vozač bagera Abdulmuluk izjavio je da na Paluu od nedjelje rade na terenu. Do sada su, potvrdio je Abdulmuluk, pokopali 315 osoba. Vozila iz bolnica dovoze veliki broj tijela.

Izjavio je da su iskopali masovnu grobnicu, dubine tri metra i da ima tri etaže. Zvaničnici su izdali naređenje da se žrtve zemljotresa kopaju zajedno i što je najbrže moguće zbog mirisa koji ukazuje na brzo raspadanje tijela. 

2018100323268191437771220Web

Foto:Anadolija 

Supružnici Munever i Sutrisno Mange djecu traže u masovnoj grobnici. 

"Na dan kada se dogodio zemljotres, sin sa suprugom i djecom bio je u tržnom centru na obali. Tražili su obuću za djecu. Nakon zemljotresa uslijedio je cunami, a oni se nisu vratili kući", ispričala je Munever, navodi Anadolija.

Do masovne grobnice su došli s nadom da će tu pronaći tijela sina, snahe i unuka. Na obali su pronašli samo njihov motocikl.

U zemljotresu i cunamiju poginulo je 1.407 osoba. Do sada je ukopano 519 osoba. Sutopo Purvo Nugroho, portparol Nacionalne agencije za katastrofe (BNPB), saopštio je da se još uvijek traži više od 100 nestalih osoba. 

Uništena je većina naselja u priobalnom području u Palu i Dongali. Stanovništvo koje je ostalo bez krova nad glavom, napustilo je priobalna područja i smjestilo se u šatorima na uzvišenjima. Ipak, ima i onih koji nemaju ni šatora.

2018100323268191437771221Web1

Foto:Anadolija 

Mnogi traže načine kako doći do pitke vode, hrane i finansijske pomoći. Na obali koja se prostire od Dongale do Palua nisu urušene samo kuće, nego i trgovački centri, bogomolje i javne institucije. Talasi, uzrokovani cunamijem, nosili su plovila do naselja.

U zemljotresu koji je u petak pogodio ostrvo Sulavesi, kao i cunamiju koji je uslijedio smrtno je stradalo 1.407 osoba.

U zemljotresima jačine 6,3, i 6,9 i sedam stepeni koji su krajem jula i avgustu pogodili Indoneziju poginule su 563 osobe, a više od 450.000 je osjetilo posljedice, podsjeća agencija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.