Njemačka: Novi zakon će omogućiti polugodišnji boravak radi traženja zaposlenja
ilustracija

Njemačka: Novi zakon će omogućiti polugodišnji boravak radi traženja zaposlenja

Konzervativno-ljevičarska koaliciona Vlada Njemačke juče je usaglasila osnovne elemente nove legislative koja treba da privuče visoko kvalifikovane migrante u tu zemlju.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sehofer izjavio je u Berlinu da su koalicioni partneri postigli dogovor o ključnim tačkama nove legislative o čijim detaljima će u narednim sedmicama razgovarati nadležni ministri.

"Legislativa će odrediti precizna pravila. S jedne strane će zadovoljiti potrebe njemačke privrede za kvalitetnom radnom snagom iz trećih zemalja, a s druge strane će urediti kontrolu useljavanja", kazao je Horst.

On je takođe kazao kako je uvjeren da će nove uredbe drastično smanjiti ilegalne migracije u Njemačkoj.

Shodno dogovoru partnera u koalicionoj vladi, budući "zakon i imigraciji kvalificiranih radnika" bi trebao donijeti olakšice kompanijama u toj zemlji da iz zemalja nečlanica Evropske unije dovode stručne i iskusne radnike.

Van snage će biti dosadašnja restriktivna praksa koja je njemačkim kompanijama odobravala dovođenje stručne radne snage samo u specifičnim sektorima.

Nova legislativa će stranim radnicima koji govore njemački jezik omogućiti polugodišnji boravak u Njemačkoj radi traženja zaposlenja.

Riječ je o uredbama koje će, prema dogovorenom draftu, na snazi biti u narednih pet godina.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.