Podignuta optužnica protiv 19 osoba za ubistvo u centru PG, evo šta sve piše
Foto: Kodex

Ubistvo Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića 31. marta 2018. godine

Podignuta optužnica protiv 19 osoba za ubistvo u centru PG, evo šta sve piše

Optužnica protiv 19 članova kriminalne grupe koji se terete za ubistvo Miloša Šakovića i Radivoja Jovanovića 31. marta 2018. godine u centru Podgorice, kao i zbog stvaranja kriminalne organizacije, nedzvoljenog držanja oružja, razbojništva, šverca droge, juče je dostavljena Višem sudu.

Kako su saopštili iz Višeg suda ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti navedene optužnice biće zakazano u zakonskom roku.

Ubistvo Šakovića se dogodilo usred dana u lokalu Forum u centru Podgorice, kada je slučajno stradao i 41-godišnji Radivoje Jovanović.

Osim Marka Jovanovića koji je optužnicom označen kao direkni egzekutor, a koji se nalazi u bjekstvu, optužnicom su obuhvaćeni i Predrag i Janko Vukadinović, Kristina Brnović, Dragoljub Ćetković, Lazar Raičević, Đurađ Lončar, Arnel Mandić, Miloš Božović, Željko Đukić, Drago Vukčević, Balša Todorović, Radoš Popović, Smail Lekić, Aleksandar Dropo, Marko Rnković, Lidija Bulatović i Tomo Orović, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u optužnici okrviljeni su prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirala za sada neidentifikovana osoba, a svaki član ove kriminalne organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu. Njihovo djelovanje je planirano na duže vrijeme, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline.

Tako se Marko Jovanović tereti da je ubio Šakovića, dok se braća Vukadinović optužuju da su doveli Jovanovića do centra grada, gdje su ga na određenoj lokaciji čekali nakon obavljene likvidacije. Osim toga, Vukadinovići se terete da su vrbovali ostale članove kriminalne grupe.

Okrivljeni Božović i Lekić su imali zadatak da postupaju po nalozima i uputstvima ostalih članova kriminalne organizacije, učestvuju u skrivanju, prevozu i čuvanju vatrenog oružja i municije. Obaveza im je, prema navodima optužnice, bila i da prodaju oružje, preuzimaju novac od prodaje i prenose poruke između članova organizacije.

Iz Tužilaštva navode da je Božović u martu ove godine od Janka Vukadinovića nabavio četiri puške dvije lovačke i dva karabina. Zadatak Arnela Mandića, prema optužnici, bio je da po nalogu članova kriminalne organizacije obezbjeđuje prostor u kojem je trebalo da se skladišti oružje, droga i hemijske supstance namijenjene za proizvodnju droga.

Osim učešća u preprodaji droge, zadatak Lazara Raičevića bio je, prema navodima optužnice, skrivanje predmeta krivičnih djela, obezbjeđivanje vozila koja su korištena u krivičnim djelima, nabavka i skladištenje oružja za potrebe kriminalne organizacije.

Okrivljeni Radoš Popović koji je, kako se navodi, osim nabavke, skladištenja, preprodaje droge i oružja, bio “zadužen za izviđanje terena, razbojništva i utjerivanje dugova”, dok su Balša Todorović i Marko Rnković imali su zadatak da nabavljaju i dostavljaju kriptovane telefona članovima kriminalne organizacije. Rnković je, osim toga, trebalo da obezbjeđuje smještaj za osobe koje bi kriminalna organizacija otimala, ali i da se bavi iznudom novca.

Za nabavku oružja, njegovo skladištenje, transportnu prodaju bili su zaduženi Željko Đukić i Drago Vukčević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.